Európai miniszteri konferencia Budapesten az információs társadalomról

Hûvös Imre, 2004. január 30. 18:12
2004. február 26-27-én Budapesten kerül megrendezésre az Európai miniszteri konferencia az információs társadalomról "Új növekedési lehetőségek egy kibővített Európában" címmel. A kétnapos páneurópai miniszteri konferencia résztvevői megvitatják az új EU-tagállamokban és a tagjelölt országokban megfogalmazott eEurope+ információs társadalom akcióterv végrehajtását, továbbá értékelik az eEurope 2005 akcióterv eddig elért eredményeit és az európai információs társadalom kihívásait. Az esemény házigazdái az EU Ír Elnökség, a magyar Kormány képviseletében Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és az Európai Bizottság részéről Erkki Liikanen főbiztos.
A rendezvény a 2000-ben Varsóban és a 2002-ben Ljubljanában megrendezett miniszteri konferencia-sorozatba illeszkedő esemény, melyen az EU-tagállamok, a 10 új tagország, a 3 tagjelölt, illetve a délkelet-európai országok delegációi, továbbá a nemzetközi intézmények, a magánszektor, a tudományos élet és a civil társadalom elismert képviselői vesznek részt. Az Európai Bizottság közelmúltban kiadott, a tavasszal ülésező Európai Tanácshoz intézett felhívásában hangsúlyozta, hogy az EU bővítésével kínálkozó gazdasági növekedési lehetőségek kihasználása új lendületet adhat a lisszaboni stratégia megvalósításához, amelynek célja, hogy Európát a világ legversenyképesebb tudásalapú gazdaságává tegye.

A rendezvény egyedülálló alkalmat kínál az eEurope 2005 akciótervben megfogalmazott célkitűzések terén elért eredmények megvitatására. Ilyen törekvés a kedvező környezet kialakítása a magánbefektetések és a munkahelyteremtés számára, a termelékenység növelése, a közszolgáltatások korszerűsítése, valamint a globális információs társadalomban történő részvétel előmozdítása. A konferencia elsőként nyújt lehetőséget az eEurope 2005 időközi értékelésével kapcsolatos stratégiai tárgyalásokra, és foglalkozik a nemzeti információs társadalom stratégiák és akciótervek, az eGazdaság és az esélyegyenlőség kérdéseivel. Az eEurope akcióterv esetleges kiigazításaira az Európai Tanács 2004 márciusában tartandó ülése tehet javaslatot.

A 2001 júniusi göteborgi csúcstalálkozón a tagjelölt országok miniszterelnökei által indított eEurope+ akcióterv az eEurope célkitűzéseit tükrözi, és már eddig is nagymértékben hozzájárult az új tagállamok és a tagjelöltek gazdasági reformjainak felgyorsításához és gazdaságuk modernizálásához, a kapacitások bővítéséhez és az intézményfejlesztéshez, továbbá javította a versenyképességet és elősegítette a társadalmi kohéziót. A konferencián bemutatásra és megvitatásra kerül az eEurope+ jelentés, melyet az új tagállamokban és a tagjelölt országokban készített felmérések alapján állítottak össze.

A konferenciára vonatkozó további információ a http://www.emcis2004.hu honlapon található.