Még tartja állásait a bakelitlemez

MTI Sajtóadatbank, 2004. február 1. 09:45
Húsz évvel a megjelenése után és világhódító terjedése dacára sem volt képes a kompaktlemez (CD) teljesen kiszorítani a jó öreg vinillemezt (bakelit), amely ma egyfajta reneszánszát éli: kis cégeknél változatlanul folyik a fekete korongok gyártása.

Igaz, ezeknek a száma még a tízet sem éri el; közéjük tartozik a frankfurti SST Brüggemann cég, amely nemrég kénytelen volt újabb embert fölvenni, hogy eleget tudjon tenni a gyarapodó számú megrendeléseknek. Havonta 500-600 lemezoldal vágását végzik el a cégnél, elsősorban maxi kislemezekről van szó.

A megrendelések egy kisebb hányadát régi nagylemezek (LP) új kiadása képezi; ezek iránt is folyamatosan nő a kereslet. Az SST némileg kaotikus stúdiójában készült el például a közelmúltban a 60-as és korai 70-es évek "slágergyáros" amerikai együttese, a Creedence Clearwater Revival összes nagylemezének újranyomása. A vevők nem csak Németországból érkeznek: járnak a frankfurti üzembe spanyol, osztrák, francia és svájci megrendelők is, akik itt vágatják majdani vinillemezeiket.

Az LP-k kedvelői mindazonáltal egyre nehezebben bukkanhatnak rá szenvedélyük tárgyára. Még német nagyvárosokban is legföljebb két vagy három olyan szaküzlet akad, amely bakelitet is árusít. Utóbbiak forgalmának aránya az összes hanghordozóén belül még 6 százalékot sem ér el - igaz, a 90-es évek közepe óta az LP-k eladási mutatói folyamatosan emelkednek.

Míg 1995-97 között évente 400 ezer új vinillemez talált gazdára Németországban, 2002-ben az eladott példányok száma elérte a 900 ezret. Az "amatőr" LP-szerelmesek mellett főként a lemezlovasok jelentik a hűségeseket. Ez a tábor elsősorban a hangzásbeli gazdagság miatt esküszik a vinillemezre. Mint az SST tulajdonosan, Chris Brüggemann állítja: ezen a téren a CD nem veheti föl vele a versenyt. Főként a mély hangok visszaadásában mutatható ki az LP egyértelmű fölénye a CD-vel szemben.

A vinillemezek lejátszásához is akad még műszaki háttér: tavaly Németországban 4500 darabot adtak el a műfajban igen jól csengő Dual márkájú (hazai) készülékekből, míg a japán Technics gyártmányú lejátszókból 2001 és 2003 között 47 ezer darab talált gazdára. A lemezekéhez hasonlóan a lemezjátszók eladási görbéje is egyértelműen fölfelé ível: míg két évvel ezelőtt 75 ezer lemezjátszót értékesítettek német földön, tavaly ez a szám meghaladta a 81 ezret.