A bolgár távközlési cég (BTC) egy brit-amerikai befektetési alapé lesz

MTI Sajtóadatbank, 2004. február 2. 08:29
A bolgár kormány pénteken bejelentette: 280 millió euróért eladja a bolgár távközlési vállalat 65 százalékát egy brit-amerikai befektetési alapnak.

A kormány privatizációs ügynöksége a tervek szerint február 20-án írja alá a szerződést a Viva Ventures Holding GmbH-val, az Advent International befektetési alap bécsi vállalatával.

Az Advent eredeti ajánlatát 20 millió euróval emelte, és megígérte, hogy 700 millió eurót fektet a vállalkozásba a következő öt évben. Vállalta, hogy csak 4000 embert bocsát el a 24 800-ból a tervezett 8800 helyett. Az Adventen kívül egyedül a Turk Telecom és a Koc Holding pályázott a bolgár távközlési vállalatra, ajánlata 235 millió euró volt.

Az Advent tavaly márciusban, miután a török Koc Holdingot legyőzve megnyerte a pályázatot, előszerződést írt alá a bolgár privatizációs ügynökséggel. A kormány azonban nem véglegesítette a megállapodást, ami kisebb diplomáciai vihart kavart Szófia és Washington között.

Bulgáriában az ellenzéki pártok, a szakszervezetek és hivatalos személyek is ellenzik a BTC távközlési vállalat értékesítését, mert elégedetlenek a kialkudott árral.