Tárki - önkormányzatok nyomtatott és elektronikus lapjai

MTI Sajtóadatbank, 2004. február 4. 11:26
Minden második magyarországi településnek van már világhálós honlapja, viszont saját újságja alig több mint 40 százalékának van - állapította meg a Tárki 2003 őszén-telén készített felmérése, amelyet kedden ismertettek sajtótájékoztatón Budapesten.

Sík Endre, a társadalom-kutatási intézet kutatásvezető elmondta, számottevő különbségek figyelhetők meg az egyes régiók között, így például Közép-Magyarországon a települések több mint háromnegyed része (77 százaléka), Dél-Alföldön 68 százaléka, míg Közép-Dunántúlon 64 százaléka rendelkezik honlappal.

Az adatfelvétel során kiderült az is, hogy a település lélekszáma egyenesen arányos az önkormányzati honlap meglétével. A tízezernél több lakosú települések körében már általánosnak mondható, hogy az önkormányzatoknak saját honlapja van, az ezer alatti lélekszámú községeknek mindössze "bő harmada" rendelkezik saját világhálós lappal - mondta el a kutatásvezető.

Tíz önkormányzat közül alig több mint négynek van saját, nyomtatott formában megjelenő lapja vagy hírlevele - ismertette a felmérést.

Sík Endre elmondta, a községek 37 százaléka tájékoztatja saját lapján keresztül a lakosságot, a városoknál ez az adat 80 százalék. Megemlítette: az ezernél kevesebb lakosú községek esetében csak az önkormányzati vezetők 23 százaléka számolt be arról, hogy saját, rendszeresen megjelenő újsággal rendelkezik.