Erkölcsi botrány az Egyesült Államokban

Hûvös Imre, 2004. február 4. 13:31
Az USA nagyhatalmú Szövetségi Hírközlési Bizottságának (Federal Communications Commission) elnöke tegnap egy hatsoros közleményt jelentetett meg a megelőző estén megtartott Super Bowl félidei showműsorral kapcsolatban.

Érdemes - kissé rövidítve - szó szerint idézni Michael Powell úr (amúgy zárójelben: a külügyminiszter öccse) közleményét:

"Fel vagyok háborodva attól, amit láttam... Amerikaiak millióihoz hasonlóan, családom és én is a tévé előtt gyűltünk össze ünnepelni. E helyett az ünnepet egy osztályon aluli, durva és sajnálatos mutatvány árnyalta be. Nemzetünk gyermekei, szülői és polgárai jobbat érdemelnek... Utasítottam a bizottságot, hogy kezdjen azonnali vizsgálatot a tegnap esti közvetítéssel kapcsolatban. A vizsgálatunk alapos és gyors lesz."

Hasonlóan rövid és velős közleményt adott ki Kathleen Q. Abernathy, az FCC másik tagja és Paul Tagliabue, az NFL (National Football League) tagja. Ami a fenti urak és hölgyek ilyen felháborodását kiváltotta - és feltételezhetően még sokan és sokat fognak írni az esetről - az nem volt más, mint hogy egy páros énekszám végén, a szöveget illusztrálandó, Justin Timberlake átölelte majd nyílt színen lemeztelenítette partnernője Janet Jackson keblét.

A Super Bowl Show hatalmas médiaesemény és óriási üzlet a rendező MTV-nek és a közvetítő CBS-nek. A finanszírozók közt van az AOL is, amelyik az eseménnyel kapcsolatos saját hálózati műsorán például három, 10-10 másodperces hirdetésenként 10-10 millió dollárokat kaszál. A mérések szerint az esemény közben bemutatott reklámok az átlagos érdeklődés 5-6-szorosát élvezik.

Az NHL kijelentette, hogy aligha fogja az MTV-re bízni a következő műsor rendezését. A CBS és az MTV (mindkettő Viacom tulajdon) kétségbeesetten védekeznek. Azt állítják, hogy nem tudtak előre az intermezzóról (ezt senki sem hiszi el nekik), és képmutatással vádolják az NHL-t, amelyik, úgymond, 4 órás merevedést garantáló reklámokat szúr be a közvetítéseibe.

Aki valószínűleg profitált az ügyből, az Janet Jackson, régóta vágyván arra, hogy nemzeti szexbálványnak kiáltsák ki, és mellékesen elterelhette a figyelmet Michael testvérbátyja botránya révén a Jackson névhez tapadó ódiumról.