Újra 24 órás programozóverseny

forrás Prim Online, 2004. február 7. 07:57
2004. április 30. és május 2. között rendezik meg a Budapesti Műszaki és
Gazdaságtudományi Egyetemen a Magyar Villamosmérnök-hallgatók Egyesülete
és a Simonyi Károly Szakkollégium szervezésében, a Fornax Rt. támogatásával a
IV. BME Nemzetközi 24 órás Programozóversenyt.
A több mint 1000 euró összdíjazású verseny háromfős csapatok között zajlik, és pontosan 24 órán át tart. A számos részfeladat egy probléma köré épül, melynek megoldása a versenyzők részéről széles körű informatikai ismereteket igényel, ideértve a programtervezést, kódolást, hálózati ismereteket, valamint a mesterséges intelligenciát is. Az alapszintű ismeretek készségszintű használata létfontosságú, szükséges ugyanakkor, hogy a verseny ideje alatt a rendelkezésükre bocsátott írott anyagok önálló feldolgozására és új ismeretek elsajátítására is képesek legyenek. A fejlett problémamegoldó készség ilyen esetben szintén nélkülözhetetlen.
A csapatoknak először is egy előválogató versenyen kell helyt állniuk, amelyet teljes
egészében az interneten bonyolítanak le. Csak a legjobbak kerülhetnek be a döntőbe! A résztvevők a verseny ideje alatt tetszőleges fejlesztőeszközöket és segédanyagokat használhatnak. A döntőn a feladatot a helyszínen üzembe helyezett, saját számítógépeiken oldják meg úgy, hogy természetesen semmilyen külső segítséget nem vehetnek igénybe; internet, mobiltelefon nem használható.

"Az informatika világában bevett gyakorlat, hogy olyan versenyt írnak ki, ahol adott idő alatt kell valamilyen feladatot megoldani. Ritkaság azonban a miénkhez hasonló
versenykiírás, hiszen a 24 órás megállás nélküli programozás során nemcsak a tudás, a programozói tehetség számít, hanem az is, hogy a résztvevők mennyire bírják a fokozott fizikai és pszichikai igénybevételt" - nyilatkozta Benedek Balázs, a verseny főszervezője.

A négy éve indult kezdeményezés jelentős eseménnyé nőtte ki magát: a szervezők idén nemzetközi szinten széles körben hirdették meg a versenyt a világ számos országában, és igen sok külföldi résztvevőt várnak. Az internetes előválogatóra március 20-án kerül sor, amelyet követően a legjobb 20 csapat vesz részt az április 30. és május 2. között Budapesten megrendezésre kerülő döntőn. Külön érdekesség, hogy erre az időpontra esik Magyarország uniós csatlakozása is.

Regisztrálni a verseny hivatalos honlapján, a http://www.challenge24.org címen lehet legkésőbb március 13-ig.

A IV. BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny szakmai támogatói:

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME),

Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE),

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT)