A Vodafone is megvásárolná az AT&T mobiltávközlési leányvállalatát

MTI Sajtóadatbank, 2004. február 10. 10:32
A brit Vodafone Plc, a világ legnagyobb mobiltávközlési leányvállalata érdeklődik a harmadik legnagyobb amerikai mobiltávközlési vállalat, az AT&T Wireless megvásárlása iránt. Hetek óta tartják magukat a találgatások, hogy a Vodafone is részt vesz az AT&T 30 milliárd dolláros aukcióján.

"A Vodafone szoros figyelemmel követi az amerikai piaci fejleményeket és folyamatosan vizsgálja, hogy egy potenciális ügylet az AT&T Wireless céggel megfelel-e a részvényesek érdekeinek" - áll a Vodafone közleményében.

Az AT&T Wireless, amelyben a japán NTT DoCoMo 16 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, már kapott egy 30 milliárd dolláros, azaz részvényenként 11 dolláros vételi ajánlatot a második legnagyobb amerikai mobil távközlési vállalattól, az SBC Communications Inc, valamint a BellSouth Corp. tulajdonában lévő Cingular-tól.

A Vodafone számára megfontolandó lehet a legnagyobb amerikai vezetékes távközlési vállalatban, a Verizon Group-ban tartott 45 százalékos részesedésének az értékesítése az AT&T Wireless megszerzése érdekében. A Verizon-részesedés ellenében elemzők szerint 20-25 milliárd dollárra tehetne szert a Vodafone és ezzel kiegészíthetné a 20 milliárd font-sterlingre becsült szabad forgóeszközeit. A Vodafone adósságait 7,4 milliárd fontra (13,67 milliárd dollár) becsülik.

Az amerikai mobil távközlési piac az egyik leginkább telítettnek számít a világon és szakértők már régen esedékesnek tartják a konszolidációt.