Japán Hi-Tech agyelszívás

Hûvös Imre, 2004. február 11. 11:15
Három nagy Japán szoftveres szövetség végzett felmérést arról, hogy milyen erőforrásokat használnak a szigetország cégei. Az eredmény különösen a humán erőforrás tekintetében érdekes: 10 mérnökükből 4 külföldi.

A három ipari szövetség (JEITA, JPSA, JISA) gyakorlatilag lefedi a teljes szoftveripart. A felmérést 2003 decemberében végezték. A minta kiterjedt 262 komputergyártóra és rendszerintegrátorra. Annak a bizonyos 40,1% külföldinek a további megoszlása: 67,8% kínai, 9,8% koreai és 7,6% indiai.

A fejlesztő és programozó részlegekben dolgozik a legtöbb külföldi mérnök, majd a tervező részleg következik. A számokból úgy tűnik, hogy a külföldiek alkalmazása még fokozódni fog.

Ami tengerentúli kivitelt illeti, ebben a cégek 27,1 százaléka érintett. Az összes szoftverexportjuk 55 százaléka megy az Egyesült Államokba, majd Hollandia következik 33 százalékkal. Az importnak viszont 95 százaléka származik az USA-ból.

A válaszadók 22,1 százaléka alkalmazott kihelyezett tevékenységet (outsourcing). A kihelyezett tevékenység mintegy fele külföldön zajlott. Ennek a félnek a fele belföldi cégen keresztül valósult meg, míg a másik fele közvetlen külföldi (néha itt is áttételes) megbízás volt.