Nyereséges az AH

forrás Prim Online, 2004. február 12. 20:45
A Vodafone-részesedés konszolidációja - 2000. év vége - óta első alkalommal sikerült az AH-csoportnak konszolidált szinten nyereséggel zárnia az évet.
Az AH-csoport (konszolidált) mérleg szerinti eredménye a 2002. évi 1,925 milliárd forint veszteséghez képest 2003-ban 50 millió forintos nyereséget tett ki, a közel 2 milliárd forintos javulás fő oka a társaság Vodafone Magyarország Rt.-ben lévő tulajdonának - 2003. októberétől az AH-részesedés immáron nem éri el a társult vállalkozássá minősítéshez szükséges 20%-ot - társult vállalkozási részesedésből egyéb részesedéssé minősítése. A Vodafone-részesedés konszolidációja - 2000. év vége - óta első alkalommal sikerült az AH-csoportnak konszolidált szinten nyereséggel zárnia az évet.

Anyavállalati szinten az AH Rt. 2003. évi üzleti eredménye meghaladta a 2,1 milliárd forintot, mérleg szerinti eredménye pedig 1,1 milliárd forintot tett ki. A javulás fő oka az, hogy egyrészt az Antenna Hungária Rt. az alaptevékenységét illetően őrzi pozícióit, másrészt az AH távközlési tevékenységének Antenna Távközlési Rt.-be történő kiszervezésekor az AH eszközeinek egy részét apport formájában az új leányvállalat rendelkezésére bocsátotta, mely hozzájárult a rendkívüli eredményhez.

Konszolidált szinten a változó Vodafone-konszolidáción túl további változás volt 2002. évhez képest, hogy 2003. folyamán az AnteCom Rt., AnteCare Rt., AnSzer Kft. és a TeleDataCast Kft. eladásával fenti társaságok kikerültek a vállalatcsoportból.

Az AH-csoport értékesítésének nettó árbevétele 2003. évben 25,3 milliárd forint volt, amely 2,4 százalékkal haladta meg a 2002. évi összeget. 2003-ban a vállalatcsoport bevételeinek 55 százaléka műsorterjesztésből, 20 százaléka távközlésből, 8 százaléka az AntennaMikro szolgáltatásból, 5 százaléka szerviz szolgáltatásból, 12 százaléka pedig egyéb tevékenységekből (infrastruktúra-, eszköz bérbeadás, stb.) származott.

A vállalatcsoport üzleti tevékenységének eredménye 2,25 milliárd forint, melyre legfőképpen a Vodafone Magyarország Rt. aktív tőkekonszolidációs különbözetének 2002. évi 1,1 milliárd forint összegű amortizációjának elmaradása hatott.

Kiadási oldalon jelentős tétel a pénzügyi műveletek ráfordításainak közel 2,5 milliárdos összege, mely továbbra is döntő mértékben a fizetendő kamatok és kamatjellegű ráfordításokhoz kapcsolódott (1,8 milliárd forint), bár a korábbi év hasonló időszakához képest ez a tétel kedvező irányban, több mint 17 százalékkal csökkent.

A csoport kötelezettségei 2002. évhez képest 7 százalékkal csökkentek, a hitelállomány összetétele pedig a rövidtávú hitelek kedvezőbb konstrukciójú hosszú távú hitelekkel történő kiváltása következtében pozitívan változott.