Íriszvizsgálat kezdődik német repülőtereken

Hûvös Imre, 2004. február 14. 09:09
Az első repülőtér, ahol egy kísérlet keretében szombaton bevezetik: Frankfurt. A Lufthansa kezdeményezését később 18 európai országban szeretnék alkalmazni.
A belépő utasokat megkérik, hogy nézzenek bele a repülőtéren elhelyezett 7 speciális kamera valamelyikébe. A rögzített íriszmintázat ezután az útlevéladatokkal együtt egy adatbázisba kerül. Az írisz mintázatát szakértők a legmegbízhatóbb biometriai egyedi azonosítónak mondják. A berendezéseket szállító Byometric Systems és az OKI Electric Industry szerint az íriszmintázat még az ujjlenyomatnál is nagyobb megbízhatóságú személyazonosító, és kizárják a hamisíthatóságát is. Siker esetén a vizsgálatot általánossá teszik.

Tudjuk, hogy 2001. szeptember 11-ét követően sokan és sokféleképpen kísérleteztek a személyazonosság rögzítésével. Az Egyesült Államokban az ujjlenyomatrögzítés jelent meg a repülőtereken, amely ellen jogvédők vehemensen tiltakoznak, sőt Brazíliában, válaszként, csak az USA polgárainak kell átesniük ilyen procedúrán. Más eljárások ellen az egészséget féltők emelik fel szavukat.

"Garantálni fogjuk - mondta Otto Schilly belügyminiszter -, hogy az adatokat a legkorrektebbül fogjuk egybevetni. ... Az íriszminta-felismerés jelenleg az ismert biometriai mérések közül a legbiztonságosabb."