A japánok 40 százaléka tévézne maroktelefonon

Hûvös Imre, 2004. február 15. 09:17
Az adatot a Nepro Japan Co, Ltd tette közzé e hó 6-án. A felmérést a cég webhelyén végezték január 9-én. A hosszú kérdéssorra 5579 érvényes válasz érkezett. A válaszolók 38 százaléka volt férfi és 62 százalék volt a nő.

Arra a kérdésre, hogy milyen funkciót szeretnének leginkább látni a telefonjukban (több válasz volt megengedett), 43% a tévét, 35% szótárakat és 29% jelmagyarázatokat jelölt meg, mint a három legtöbb szavazatot elért kívánságot. Érdekes módon kevesebb szavazatot kaptak az olyan előzetesen feltételezetten több érdeklődést ígérő lehetőségek, mint az elektronikus pénztárca (25%) és a képtelefon (24%). A megkérdezettek 16 százaléka nyilatkozott úgy, hogy semmi különösre nem vágyik, nem érzi szükségét új funkciónak a meglevőkön túl.

Ami a szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdéssort illeti, a legtöbben (68%) azt a kívánságot választották, hogy minden bevitt adat átvihető legyen egy új készülékbe. A legtöbb esetben csak a címlista megy át, pedig a készülékben még vásárolt tartalom is szokott lenni. Ugyancsak népszerűnek bizonyult a fix tarifa (flat rate) igénye (64%), a számhordozhatóság (59%) és a "biztosítás elvesztés és baleset esetére" (55%).

Az eredmények összessége azt mutatta ki, hogy az emberek inkább a szolgáltatások, mint a funkciók bővítésében érdekeltek.