A Cingular 35 milliárd dollárra emelte ajánlatát az AT&T-re

MTI Sajtóadatbank, 2004. február 16. 11:07
A Cingular Wireless pénteken 35 milliárd - egy részvényre 12,50 - dollárra növelte korábbi 30 milliárd dolláros ajánlatát a nagyságra harmadik amerikai mobilszolgáltatóra, az AT&T Wirelessre - jelentette a The New York Times szombati vonali adásában. Az ügylethez közel állók szerint a rivális Vodafone a Cingularéhoz mérhető, 35 milliárd dollár körüli - egy részvényre 12,5-13 dollár közötti - ajánlatot tett, erről azonban maga a cég nem nyilatkozott.

Az AT&T megszerzésére a világ legnagyobb mobilszolgáltatója, a Vodafone és amerikai riválisa a Cingular esélyesek, az esetleges többi ajánlatról eddig semmi nem szivárgott ki. Az ajánlatokról sem a Vodafone, sem a Cingular, sem pedig az AT&T nem nyilatkozott. Az AT&T-re közép-európai idő szerint pénteken este 23 órakor járt le az ajánlattételi határidő. A cég nem hozta nyilvánosságra, hogy határidő lejártáig hányan pályáztak, és milyen összeggel. Szombaton tekintik át az ajánlatokat, döntés legkorábban a jövő hétre várható.

Elemzők és tőzsdei alkuszok szerint viszont az AT&T-nek nincs oka sietségre, és akár megvárhatja a döntéssel a magának kitűzött február 29-i határidőt is, annál is inkább, mert nem lehetetlen, hogy napokban a Cingular és a Vodafone még egymást túllicitálva nyomja felfelé az árat.

Az AT&T az elmúlt hónapban kínálta fel magát eladásra, miután gyászos eredménybeszámoló-sorozatát követően 30 milliárd dolláros, azaz részvényenként 11 dolláros ajánlatot kapott a második számú amerikai mobilszolgáltatótól, a Cingulartól. Cingular az SBC Communications Inc. és a BellSouth Corp. tulajdonában van. Az AT&T Wireless-ben 16 százaléka van a japán NTT DoCoMo mobiltávközlési vállalatnak.

A befektetők figyelmének középpontjában már a pénteki tőzsdenapon is az AT&T Wireless papírjai álltak, részvényára tőzsdezárásra 14 centtel 11,81 dollárra nőtt, és a legjobban forgó papírnak bizonyult. A Vodafone amerikai letéti jegyeinek (ARD) árfolyama 85 centtel 25,76 dollárra erősödött.