Nyílt forráskódú szoftverek a francia kormányhivatalokban

forrás Prim Online, 2004. február 17. 09:03

A francia kormány a közigazgatás egészét számítógépesítő programjának keretében azt tervezi, hogy 2007-ig számítógépeinek jelentős részét nyílt forráskódot használó operációs rendszerrel fogja ellátni. Jelenleg a kormányzat összes PC-inek alig 1-2 %-a használ ilyet, a többin mind a Microsoft Windows valamely változata fut.

A tervet Jacques Sauret, a francia "Elektronikus Adminisztrációt Fejlesztő Ügynökség" vezetője jelentette be a "Francia Informatikai és Távközlési Sajtóklub" nemrég lezajlott ülésén. Sauret úr sem a számítógépek arányára vonatkozó konkrét százalékos adattal, sem az alkalmazandó operációs rendszer típusával kapcsolatban nem árult el részleteket a a sajtónak.

A PCWorld információja szerint, a francia kormány elsősorban azért tervezi a nyílt forráskódú operációs rendszerre való részleges átállást, hogy a szoftverekre költött összeget csökkentse, és az így felszabaduló pénzt integrációra és innovációra fordíthassa. Emellett szeretnék a gyártókat egymással versenyeztetni, illetve tesztelni a különböző rendszerek átjárhatóságát és az alkalmazásukkal járó komparatív költségeket. A versenytől azt remélik, hogy az leszorítja majd a Microsoft szoftverek árait is. Jelenleg a minisztériumok egyenként kötnek megállapodást a szoftveróriással; a jövőben a francia kormányzat egységes árban szándékozik megegyezni velük a teljes adminisztrációra vonatkozóan.

Milkovits Gábor