Nagyobb, 38 milliárd dolláros ajánlat az AT&T-re a Vodafone-tól

MTI Sajtóadatbank, 2004. február 17. 11:16
Csökkent a Vodafone részvényeinek árfolyama a londoni tőzsdén azon befektetői aggodalmak miatt, hogy a világ legnagyobb mobilszolgáltatója 38 milliárd dollárra, részvényenként 14 centre növelte az AT&T Wirelessre tett ajánlatát - jelentette hétfői vonali adásában a The Wall Street Journal.

Az ügylethez közelálló körök szerint az AT&T Wireless, nagyságra a harmadik amerikai mobilszolgáltató a két pályázót, a Vodafone-t és a Cingulart egyaránt arra kérte, hogy a korábbinál nagyobb összeget ajánljon. A Cingular Wireless még pénteken 35 milliárd - egy részvényre 12,50 - dollárra növelte korábbi 30 milliárd dolláros ajánlatát.

Az AT&T-re közép-európai idő szerint pénteken este 23 órakor járt le az ajánlattételi határidő. A cég nem hozta nyilvánosságra, hogy határidő lejártáig hányan pályáztak, és milyen összeggel. Döntés ezen a héten várható.

Az AT&T januárban kínálta fel magát eladásra, miután gyászos eredménybeszámoló-sorozatát követően 30 milliárd dolláros, azaz részvényenként 11 dolláros ajánlatot kapott a második számú amerikai mobilszolgáltatótól, a Cingulartól. A Cingular az SBC Communications Inc. és a BellSouth Corp. tulajdonában van. Az AT&T Wireless-ben 16 százaléka van a japán NTT DoCoMo mobiltávközlési vállalatnak.

A Vodafone-befektetők megosztottak a vásárlás kérdésében: egyesek nincsenek meggyőződve az ügylet hasznosságáról, de egyre többen sorakoznak fel Arun Sarin vezérigazgató mögé, aki azzal érvel, hogy erősödhetnének a Vodafone pozíciói az amerikai piacon.

A Vodafone hétfő délelőtt 1,3075 font volt a londoni értéktőzsdén, 3,86 százalékkal olcsóbb a pénteki, 1,36 fontos zárónál. Hétfőn 1,32 fonton nyitott. Hétfőn 5,77 százalékkal olcsóbb volt, mint az év elején, egy év alatt 150,50-100,25 penny között mozgott az árfolyama.