BME: újabb labor Nokia-támogatással

Kovács Attila, 2004. február 19. 14:10
Húsz munkaállomásból és negyven Nokia mobiltelefonból álló, a mobil operációs rendszerek és alkalmazások oktatására, mobilkészülékek szoftverfejlesztésére kialakított laboratóriumot avattak február 19-én a Műegyetemen.
A korszerű labor olyan tantárgy oktatására ad módot az automatizálási és alkalmazott informatikai tanszéken belül, ami a Nokia világgyakorlatában is újdonság. A labor része annak a több mint 50 millió forint értékű k+f és oktatási támogatásnak, amelyet a Nokia nyújtott a tanszéknek.

Az átadás sajtótájékoztatóján Pap László stratégiai rektorhelyettes emlékeztetett rá, hogy a mai már a második Nokia-labor felavatása az egyetemen. Csepeli György, az IHM politikai államtitkára avatta fel a laboratóriumot, és többek között kijelentette, a minisztérium idén kiírja a 3G-tendert. Bakos Balázs, a Nokia Magyarország k+f igazgatója emlékeztetett rá, hogy a mobiltelefonon futtatható alkalmazások köre napról napra bővül, a Nokia biztosítja a Simbian operációs rendszer alapú technológiák tanulását és tanulmányozását és a Nokia S60 platformon való fejlesztéseket. A GPRS, MMS, Bluetooth technológiákkal kapcsolatos programozási tapasztalataikat a laborban dolgozó hallgatók Nokia 6600-as és Nokia 3650-es készülékek segítségével alakíthatják ki és fejleszthetik tovább.