Tv-minőségű IP-videótelefonálás a Cisco szoftverével

forrás Prim Online, 2004. február 19. 21:00
A Cisco bejelentette, hogy egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amely élő, tv-kép minőségű videókonferencia lehetőségét nyújtja a felhasználóknak, fejenként kevesebb mint 200 dollárért. A VT Advantage elnevezésű szoftver az internetes protokollt használó (IP) telefont összehangolja egy webkamerával és egy számítógéppel, ezáltal mozgóképpel egészítve ki a telefonbeszélgetést.
A jelenlegi professzionális videókonferencia-rendszerek telepítése általában túl drága, másrészt a kommersz videótelefonok többnyire torz, remegő képet produkálnak. Ezzel szemben a VT Advantage másodpercenként 30 képkockát tud megjeleníteni, nem drága, használata pedig nem igényel fáradságot, mivel a telefonhívás kezdeményezésével együtt, egyetlen további gomb lenyomása nélkül elindítható. A szintén a Cisco által gyártott, telefonhívásokat összehangoló Call Manager nevű szerverprogram automatikusan felismeri a videótelefon-szoftverrel ellátott számítógépek és a hozzájuk tartozó telefonkészülékek kapcsolatát, így nincs szükség az azok közötti közvetlen összeköttetésre. A Call Manager egyébként a hagyományos konferencia-rendszereket, pl. a Tandberg vagy a Polycom termékeit is képes kezelni, és így az azokat használókat a VT Advantage tulajdonosokkal összekötni.

A Cisco képviselője szerint az új mozgóképes alkalmazás arra ösztönözhet, hogy egyre több felhasználó cserélje le hagyományos telefonját internetprotokollon alapuló készülékre. Ezt a folyamatot erősítheti az is, hogy a cég ígérete alapján a jövőben még több hasonló újdonságra számíthatunk ezen a területen.

Milkovits Gábor