A CeBIT lendületet adhat az UMTS elterjedésének

MTI Sajtóadatbank, 2004. február 23. 09:01
A küszöb előtt áll az UMTS rendszer széleskörű bevezetése az adatforgalmazó kártyákkal felszerelt mobil számítógépek számára is. A néhány napja Vodafone elsőként kezdte meg a rendszer értékesítését Németországban. Konkurensei, a T-Mobile, az O2, és az E-Plus feltehetőleg a március közepén nyíló CeBIT kiállítás- és vásáron követik példáját.

Négy évvel az UMTS licencek látványos aukcióját és rendszer bevezetésének számos kudarcba fulladt kísérlete után végül úgy tűnik mégis sikerül életre kelteni a jövő mobiltelefon-rendszerének titulált technológiát - igaz, telefonkészülékek nélkül. Mind a négy német mobilszolgáltató az adatforgalmazásra hegyezi ki a szolgáltatás profilját. Az UMTS tehát főként az üzleti szférát veszi majd célba. Az UMTS adatmodemek a jelenleginél lényegesen gyorsabb adatforgalmazás tesznek majd lehetővé a mobil számítógépek számára.

A T-Mobile, az E-Plus és az O2 egyaránt lépéskényszerbe került a Vodafone előretörése miatt. Ha nem akarnak piaci részesedést veszteni, akkor sürgősen elő kell állniuk a maguk harmadik generációs mobil adatforgalmazási szolgáltatásával. Annál is inkább, mivel mindannyian hatalmas összegeket öltek bele a licenc megvásárlásába és a hálózat kiépítésébe. A szakma a CeBIT-et az új technológiák hagyományosan jó bevezetési alkalmának tekinti. Az O2 már be is jelentette saját UMTS szolgáltatásának megindítását a vásárral egyidőben. A T-Mobile és az E-Plus még nem hozta nyilvánosságra szándékait.

A CeBIT-en mutatják be legújabb termékeiket a készülék gyártók is. Az UMTS rendszerű mobiltelefonok jelenleg még hiánycikknek számítanak. A néhány kapható Siemens és Nokia típus a lakossági felhasználók számára még túlzottan drága. A Vodafone szerint megfelelően széles termékpalettára és kielégítő ellátásra csak az év második felétől lehet számítani. Szélessávú internetezésre mobiltelefonnal előre láthatólag csak karácsony körül nyílik valós lehetőség.