MTE-kerekasztal a felhasználói tartalmakról

forrás Prim Online, 2004. február 25. 20:50
Az érvényben lévő magyar jogszabályok alkalmasak az interneten előforduló jogsértésekkel szembeni fellépésre, így nincs szükség a mainál szigorúbb szabályozásra, sem a szerkesztett, sem pedig a felhasználói tartalmak (fórumok, chat, blogok) esetében - hangzott el a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) által a felhasználói tartalmakról rendezett tegnapi kerekasztal-beszélgetésen.
A résztvevők körében egyetértés alakult ki azzal kapcsolatban is, hogy az internet szigorú megrendszabályozására tett eddigi külföldi kísérletek rendre kudarcot vallottak, ugyanakkor a szolgáltatók sikeres önszabályozására számos sikeres példa akad.

"A tartalomszolgáltatók abban érdekeltek, hogy a felhasználói tartalmak helyzete a közgondolkodásban megnyugtatóan rendeződjön. Meggyőződésünk, hogy ennek alapja a tagjaink által hosszú évek óta sikeresen gyakorolt és az egyesület Etikai Kódexére épülő önszabályozás lehet" - fogalmazott vitaindítójában Gerényi Gábor, az MTE elnökségi tagja. Fontos ugyanakkor az is, hogy az önszabályozás ne vezessen önkorlátozáshoz: gyakran megtörténik például, hogy a fórumok moderátorai - néha a legváratlanabb politikai vagy hatósági szereplők által kilátásba helyezett retorzióktól tartva - túlzottan is szigorúan lépnek fel a fórum felhasználóival szemben, és jogilag kifogásolhatatlan tartalmakat is eltávolítanak. "Mindez az alkotmány által védett szabad véleménynyilvánítás korlátozása, ami nagyon veszélyes jelenség; ezáltal a demokrácia sérül" - hívta fel a résztvevők figyelmét Simon Éva, az MTE jogi képviselője. Az egyesület etikai kódexe az első változat megjelenése óta részletes ajánlásokat tartalmaz a felhasználói tartalmakhoz kapcsolódó szolgáltatások üzemeltetői számára, ezért az MTE javasolja, hogy az etikai kódex vonatkozó része legyen a témáról folytatott közéleti vita kiindulási alapja.

Többen is kiemelték, hogy a túlzott óvatoskodás és a nem szándékolt jogsértések magabiztos elkerüléséhez egyaránt a jogtudatosság növelésére volna szükség mind a felhasználók, mind pedig a szolgáltatók esetében. A beszélgetésen részt vevő szakemberek között konszenzus mutatkozott abban, hogy a jelenlegi magyar jogszabályok alkalmasak az interneten előforduló jogsértésekkel szembeni fellépésre, és nincs szükség további, a mainál szigorúbb szabályozásra, sem a szerkesztett, sem pedig a felhasználói tartalmak esetében. A további törvényi szabályozás helyett az önszabályozás előtérbe állításával az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) képviselője is egyetértett.

A beszélgetésen a leginkább érintett tartalomszolgáltatók mellett médiajogászok, online üzleti kommunikációval foglalkozó cégek képviselői, továbbá az IHM képviselője mellett ott volt Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa is, akinek a televíziós vagy rádiós műsorszolgáltatói szerződéssel rendelkező cégek website-jain található tartalmaknak a mainál szigorúbb esetleges szabályozásával kapcsolatos ötlete az elmúlt hetekben komoly vitákat váltott ki a hazai internetes világban. A politikus a helyszínen kifejtette, hogy javaslata kizárólag a médiatermékek honlapjára vonatkozna. A vita jogász résztvevői azonban egy ilyen korlátozást is egyöntetűen alkotmányba ütközőnek minősítettek.