Felvételi verseny a világhálón

forrás Prim Online, 2004. február 29. 09:30
A www.felvetelizo.hu oldalon március 16-tól induló versenyen bárki bebizonyíthatja, hogy mennyire ért a történelemhez vagy az irodalomhoz.
Na, ki a király a felvételizők országában?- teszi fel a kérdést a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) Országos On-line Próbaérettségi és Próbafelvételi Versenyének szlogenje. A www.felvetelizo.hu oldalon március 16-tól induló versenyen bárki bebizonyíthatja, hogy mennyire ért a történelemhez vagy az irodalomhoz. A stratégiával ötvözött internetes történelmi és irodalmi kvízjáték ugyanis az érettségi és a felvételi teljes lexikális adatbázisából épül fel, mintegy 40 ezer kérdésből. Így minél többet játszik valaki az oldalon, egyre kisebb lesz a valószínűsége annak, hogy a felvételin olyan kérdést kap majd, amelyre nem tudja a helyes választ. A küzdelemre elsősorban középiskolásokat és tanárokat várnak a szervezők, de külön kategóriában indulhatnak a már érettségizett, tudásukat felfrissíteni akaró idősebbek is.

2003-ban, az első on-line versenyen a legszorgalmasabb játékos 40 nap alatt 562 csatát vívott, és ezzel majdnem három és fél millió pontot szerzett. Idén a négy gimnáziumi korosztály minden képviselője korosztályos lebontásban versenyezhet, és megmérheti, hol áll a felvételi felkészülésben a többi diákhoz képest. A www.felvetelizo.hu első on-line középiskolai versenyén - 2003 tavaszán - 733 középiskola és 15 ezer játékos vett részt. Az aktív játékosok száma mára meghaladta a 25 ezret.

A versenyt a www.fisz.hu oldalt működtető FISZ rendezi, így a regisztráció mindenki számára ingyenes. Ahhoz, hogy valaki résztvevője legyen a megmérettetésnek, nem kell mást tennie, mint egy rövid regisztrációt követően, május 5-ig a lehető legtöbb játékot megnyerni, a lehető legjobb átlagpontszámmal. A regisztrációkat már most fogadják az oldalon a szervezők, és elindult egy tesztidőszak, melynek keretében mindenki gyakorolhat. A regisztráló diákok nemcsak magukat, hanem iskolájukat is képviselik a játékban: a legjobb eredményt elérő középiskolák pedig értékes díjakkal gazdagodhatnak. A tanulmányi verseny legjobbjai több mint 3 millió forint értékben vihetnek haza ajándékokat.