Az IBM nem tér ki a SCO vádjai elől a bíróságon

Zsadányi Pál, 2004. március 6. 16:25
Először az Internet.com Executive Edition hírlevél hozta hírül a cikkírónak, hogy az IBM nem vonja kétségbe föltétlenül a SCO vádjait az IBM-SCO UNIX licencperben, hanem védekezni fog, így azt már a bírónő is befogadta, az 5 Mrd USD-s súlyosbítással együtt.


Az IBM felveszi a SCO kesztyűjét


Ez a finom hangnemváltás új korszakot nyithat a szoftverlicencjog történetében? Lejárt a basáskodás és az izomból reagálás kora ebben az üzletágban is? Az viszont nem világos mindmáig, mi mennyi a szoftveriparban. A fejlesztőnek meg kell élnie valamiből, viszont a felhasználó sem lehet csak bárgyú fejős tehén.

Alexander Wolfe hírszerkesztő az IBM jogászainak a Utah állam körzeti bíróságához írott válaszait elemezte. A panaszokat nem utasítják el élből, de vitatják azok érdemi voltát (meritless), és az IBM védekezni tud és fog ellenük. Azóta február 27-én az ügyben eljáró Brooke Wells bírónő elfogadta azt a kiegészítő keresetet is, amit a SCO jogászai károkként pótlólagosan jelentettek be. Ezzel a kárigény 5 milliárdnyira dagadt.

Az IBM puhább reagálásához mindezt hozzá kell számítani, és - mint a SCO jogászai mondták - még mindig molyolnak a kódkazalban. A dologhoz hozzá tartozik, hogy a bírósági gyakorlatban ritkán fogadja el egy bíró a követelések emelését, de biztos, hogy a kárigényre vonatkozólag még sokkal alaposabb indoklást fog kérni a felperestől.

Az indítványban a SCO hangsúlyozza, hogy jogai kiterjednek a UNIX kódjára, programozási eszközeire, dokumentációjára és azok bármely változatára (ez így, sommásan, nagyon kemény, hisz még a "független" fejlesztést sem engedi licencvásárlás nélkül! - a cikkíró). Ezeket számos regisztráció támasztja alá, legutóbb egy explicit hatósági licencregisztrációval is megerősítve. A peranyagban egy táblázat 14 UNIX-változatot sorol föl, amelynek a végén olyanok állnak, mint a UNIX 5. változata (SVR5 kernel), a UnixWare 7.1.3 és a UNIX System V 4.2-es (nagyjából, a SunOS és Solaris alapja).

A perben a SCO-nak még mindig további részleteket kell letennie a bíróság asztalára a Linux rendszermagba került jogsértő kódokról. Közben, az IBM mellett, a SCO Linux-szállító cégeket is megvádolt licencbitorlással, a Novellt pedig megtévesztő nyilatkozatokkal vádolja. Legújabban két Linux tömegalkalmazó is pert kapott a nyakába: a DaimlerBenz autóipari konszern és az AutoZone kereskedőlánc. És a dolog még folytatódik, mert lejárt a SCO összes alkalmazóknak deklarált türelmi határideje.

Közben a SCO megint veszteséggel zárt egy negyedévet, viszont végre talált egy céget, amely hozzájárult ahhoz (a linuxosok várható arroganciáját kockáztatva), hogy nyilvánosságra kerüljön a neve a linuxos SCO UNIX licencvásárlásáról (amit eddig sokan vitattak). A nálunk kevésbé közismert netszolgáltató cég az EV1servers.net. A Linux-tábor lobbija egyébként már a a UNIX-osok ősi szervezetébe, a USENIX-be is befúrta magát, mert legutóbb épp onnan jött támadás a SCO Group ellen.

Eddig a tények a Linux körül zajló licencvitás ügyekről. Lobbik ide, lobbik oda, a vita nem a lényegről folyik.