Online egyházközség Angliában

Milkovits Gábor, 2004. március 10. 21:36
Az Anglikán Egyház lelkipásztort keres létrehozandó első internetes egyházközségének irányítására. Az "e-templomba" betérő hívők az online imádkozáson kívül rengeteg lelki épülésüket szolgáló információhoz juthatnak, tanulhatnak és különféle társadalmi tevékenységekben is részt vehetnek majd.

Richard Thomas tiszteletes, az oxfordi egyházmegye kommunikációs igazgatója a BBC rádiónak nyilatkozva kifejtette, hogy az internetes parókiát vezető személynek aktív anglikán kereszténynek kell lennie, ám a felszentelés nem feltétel. Ugyanakkor egyaránt otthonosan kell tudnia mozogni a szószéken és az informatikai környezetben: a tiszteletes szerint Gábriel arkangyal és Bill Gates keveréke lenne az ideális pályázó.

Habár az "e-templomot" elsősorban olyan hívek számára tervezték, akik nem szeretnének hagyományos egyházközség tagjai lenni, bizonyos mértékű elkötelezettségre azért itt is szükség van: a híveknek megegyezés szerinti mennyiségű imádságot, tanulást és társadalmi tevékenységet kell majd teljesíteniük. Az Anglikán Egyház nem az első keresztény felekezet a világhálón; a Római Katolikus Egyház 1995-ben egy teljes, valódi püspök által vezetett virtuális egyházmegyét hozott létre, Partenia néven. Az internetes püspökség azóta a Vatikánnal némileg összekülönbözött Jacques Gallier püspök valamelyest lázadónak nevezhető nézeteit hirdeti. Thomas tiszteletes szerint az oxfordi netes parókiát nem lázadóknak szánják, hanem arra, hogy hívők valódi közösségévé formálják a világhálón keresztül kapcsolatban álló embereket. Nem tagadta azt sem, hogy az új fórumon erőteljes vitákra lehet majd számítani kényes ügyekben, például a lelkészek homoszexualitásának kérdésében, ám bízik abban, hogy az internetes lelkipásztor megfelelő mederbe tudja majd terelni azokat.