Az FCC asztalán az FBI internetlehallgatási javaslata

Hûvös Imre, 2004. március 13. 13:40
A tervezet szerint minden szélessávú internetszolgáltató, kábelmodemeseket és DSL-szolgáltatókat is beleértve, 15 hónapon belül be kell hogy rendezkedjen a lehallgatás technikai kiszolgálására. A rendelkezésnek eleget nem tevő szolgáltatónak visszavonják az engedélyét.
"Jelen javaslat fontosságát és sürgősségét nem lehet eléggé értékelni" - írják a bevezetőben, és kifejtik, hogy a javaslatot támogatja a védelmi minisztérium és a Szövetségi Drogellenes Hatóság (FDA) is. A szolgáltatókat képviselő ügyvédi iroda, úgy tűnik, csak utóvédharcot folytat, a horribilis költségeket hangsúlyozza, valószínűleg kompenzációt vár.

Az első általános lehallgatási rendelet 9 éve hatályos, amely akkor a telefonszolgáltatókat kötelezte a feltételek megteremtésére, és akkor a kongresszus széles manőverezési lehetőséget nyújtott az FCC-nek, hogy kiket von be a rendelet hatálya alá.

Óvakodjunk attól, hogy ezt a hírt amerikai belügyként olvassuk! Az internetforgalom elemzése már rég kimutatta, hogy a világ sávszélességének több mint 90 százaléka az Egyesült Államokban van. Más oldalról közelítve, ebből és a szélessávú kiszolgálók elhelyezkedéséből kiderül, hogy a világ internetforgalmának több mint 90 százaléka - szinte mindegy, hogy melyik kontinensről melyik másikra irányul - kelet-nyugati vagy nyugat-keleti irányban átmegy az Egyesült Államokon. Akár egy Európa-Európa levél is, a háló pillanatnyi állapotától függően oda-vissza repül egy amerikai csomóponton keresztül. A Nagy Testvér minket is fog olvasgatni.