Az IEEE-t felvették az ITU rádiókommunikációs szektorába

OTS - Cégvonal, 2004. március 17. 11:05
A Nemzetközi Távközlési Unió rádiókommunikációs szektora (ITU-R) tagjai közé fogadta a Villamos- és Elektronikai Mérnökök Intézetét (IEEE). Az IEEE számos távközlési, informatikai és egyéb szabványát világszerte alkalmazzák.
A tagság azt eredményezi, hogy még szélesebb körben fogadják el az intézet nemzetközi szabványait, s az IEEE közvetlenül is hozzájárulhat az ITU-R szabványok kidolgozásához és a szektor dokumentumainak összeállításához.

A Nemzetközi Távközlési Unió az ITU-R-en keresztül globális szinten hangolja össze a rádiófrekvenciás spektrum felhasználását, beleértve az arra vonatkozó nemzetközi szerződések kidolgozását. Tagjai részt vesznek a rádiószolgáltatások védelmi kritériumainak meghatározásában és a spektrum egyes sávjainak szétosztásában, köztük azokat is, amelyeken különféle szolgáltatások és alkalmazások osztozkodnak.

Terry deCourcelle, az IEEE-SA nemzetközi szabványosítási programjainak igazgatója ekképp vélekedett: Az IEEE közvetlen részvétele az ITU-R munkájában mindenkinek hasznára válik, aki az IEEE-vel dolgoztatja ki vezeték nélküli szabványait. A tagság elősegíti, hogy az IEEE vezeték nélküli szabványait még inkább elfogadja a nemzetközi közösség.

Az ITU-R tagság mellett az IEEE szorosan együttműködik az ITU távközlési szabványosítási szektorával (ITU-T). 2000-ben az ITU-T olyan nemzetközi szervezetként ismerte ez IEEE-t, amelynek álláspontját az ITU-T ajánlásainak kidolgozásakor is messzemenően figyelembe veszik.


Az ITU-R szavatolja, hogy a rádiófrekvenciás spektrumot ésszerűen, egyenlően, hatékonyan és gazdaságosan használhassák fel a különféle rádiókommunikációs szolgáltatások céljaira. Tevékenységi körébe tartozik a rádiófrekvencia sávok kiosztása és nyilvántartásba vétele, valamint a műholdak megfelelő helyzetének meghatározása. A szervezet összehangolja a rádiófrekvenciás spektrumok használatát, és segít a különféle országokban működő rádióállomások interferenciájának kiküszöbölésében.


Az IEEE Szabványszövetség (IEEE-SA) világszerte elismert szabványmegállapító testület, amely nyilvános folyamat keretében dolgozza ki konszenzuson alapuló szabványait. A szövetség eddig 870 szabványt dolgozott ki. A hozzá tartozó több mint 15 000 IEEE-tag önkéntes alapon vesz részt a szabványosítási tevékenységben. Számos távközlési, informatikai és egyéb szabványát világszerte alkalmazzák.