Canon IXUS: a harmincadik modell

forrás Prim Online, 2004. március 19. 20:04
A Canon három új Digital IXUS fényképezőgépet mutatott be. Ezzel 1996 óta 30-ra növekedett a kibocsátott IXUS-modellek száma.
Az új sorozat tagja a Digital IXUS flotta zászlóshajója, az 5 millió képpontos IXUS 500. A 4 millió képpontos Digital IXUS 430 a sorozat korábbi elitgépét, a Digital IXUS 400-at váltja fel, míg a 3,2 millió képpontos Digital IXUS IIs a népszerű Digital IXUS II utódjaként érkezett.

Az eredeti IXUS megtervezője, az új digitális modelleknél azóta is gyakran emlegetett Yasushi Shiotani sajátos "kocka és kör" designját az idők során számos fényképezőgép-gyártó követte. Mindhárom új fényképezőgépet kidolgozott - a hagyományos, selymes "IXUS-érzést" idéző - rozsdamentes acélból készült váz védi. A Digital IXUS IIs új borítása azért kapta a "Silver White" (Ezüstfehér) elnevezést, mert anyaga valóban tartalmaz ezüstöt, míg a Digital IXUS 500-ast az objektív-tubust körülölelő aranygyűrű különbözteti meg a többi modelltől.

Az 5 millió képpontos Digital IXUS 500 és a 4 millió képpontos Digital IXUS 430 fényképezőgéppel készített képek akár A3 méretben is kinyomtathatóak minőségveszteség nélkül. A Digital IXUS 500 és a Digital IXUS 430 egyaránt 3-szoros optikai zoommal dolgoznak, míg a Digital IXUS IIs 2-szeres optikai zoomra képes. Az optikai nagyítás lehetővé teszi a képérzékelő teljes felületének használatát a témához való közelítés során, így a zoommal elkészített képeken nem tapasztalható minőségromlás. A nem középpontos kompozíciók élesre állításáért mindegyik fényképezőgépben egy 9 pontos, mesterséges intelligenciával ellátott autofókusz (AiAF) rendszer felelős.

A három modell mindegyike ugyanazzal a DIGIC processzorral működik, amely a digitális tükörreflexes EOS 10D-ig és a professzionális PowerShot Pro1-ig immár valamennyi Canon fényképezőgépben megtalálható. A DIGIC kiemelkedő színreprodukciót és képminőséget biztosít, mivel a színek élénkebbé tételéhez és a képek élesre állításához szükséges legjobb algoritmusokkal dolgozik. Mindezt gyorsan és hatékonyan teszi, amivel nagymértékben növeli a fényképezőgép reakcióidejét: például nem kell már a hátlapra meredve várni egy kép megjelenítésére. Az iSAPS technológia a fényképezőgép beállításai és a környezeti adatok elemzése alapján megkísérli meghatározni a legvalószínűbb tématípust, és annak megfelelően állítja be az értékeket.

Mindegyik fényképezőgép képes 3 perces QVGA vagy QQVGA felbontású hangos videók rögzítésére, teljes lejátszására, valamint közvetlenül a fényképezőgépen végezhető vágásra és szerkesztésre is. A Digital IXUS 500 és a Digital IXUS IIs gépekkel ezenkívül akár 30 másodperces nagyfelbontású VGA videók felvétele is lehetséges. A Canon kompakt fotónyomtatókhoz való csatlakozáskor mindegyik modell esetén rendelkezésre áll az ún. „Movie Print” (Videonyomtatás) mód. Ez az eljárás egyenlő részekre osztja a kiválasztott videosnittet és egy levelezőlap méretű (100x148 mm-es) papírra akár 63, egyenlő távolságra elhelyezett képkockát is kinyomtat; ideális megoldás a gyors események (pl. egy golflabda elütése) fázisainak "kimerevítésére". Az ID Photo Print funkcióval pedig egy nyomaton több, hosszú ideig felhasználható - beállítható méretű - igazolványkép készíthető.

Valamennyi fényképezőgépen megtalálható a Canon új Print/Share (Nyomtatás/Megosztás) gombja. Ha a fényképezőgépet USB-kábellel bármilyen PictBridge vagy Direct Print (közvetlen nyomtatás) kompatibilis fotónyomtatóhoz (vagy Windows-t futtató számítógéphez) csatlakoztatja, a Print/Share gombon egy kék LED jelzi a sikeres kapcsolatot. Az egyenletesen világító gomb megnyomása elindítja az aktuálisan megjelenített kép nyomtatását (a csatlakoztatott nyomtató alapbeállításaival) vagy a képek automatikus áttöltését a számítógépre. Igény szerint beállítható, hogy a fényképezőgép az összes képet, kizárólag a korábban még nem áttöltött felvételeket, vagy csak a kijelölt képeket töltse át.

A víz alatti - vagy akár szörfözés közbeni - fényképezést a külön megvásárolható, 40 méteres mélységig vízálló tokok teszik lehetővé. A Digital IXUS 500 és a Digital IXUS 430 fényképezőgépekhez külön autós akkumulátor adapterek, míg az összes modellhez extra tápegységek és puha tokok kaphatók.

A mellékelt szoftvercsomag tartalmazza a képek böngészésére és kinyomtatására szolgáló ZoomBrowser EX (Windows) és ImageBrowser (Mac) programokat. Az alkalmazások között megtalálható a panorámaképek illesztését végző PhotoStitch, valamint a képek és a videók utólagos editálására képes ArcSoft PhotoStudio és VideoImpression. A csomag tartalmazza a TWAIN (Windows 98/2000) és a WIA (Windows Me) meghajtó-programokat is. A Picture Transfer Protocol (PTP) segítségével a fényképezőgépet meghajtó-programok telepítése nélkül is csatlakoztathatja bármilyen Windows XP vagy Mac OS X (v10.1/v10.2) rendszerű számítógéphez.