Lezajlott a 24 órás programozóverseny internetes selejtezője

forrás Prim Online, 2004. március 21. 15:37
2004. március 20-án, szombaton 10 és 15 óra között tartották a Magyar
Villamosmérnök-hallgatók Egyesületének és a Simonyi Károly Szakkollégium
szervezésében, a Fornax Rt. támogatásával a IV. BME Nemzetközi 24 órás
Programozóverseny internetes selejtezőjét.
A verseny februári meghirdetését követően naponta több százan látogatták meg annak hivatalos honlapját. A verseny iránt komoly érdeklődés mutatkozott külföldön is. Összesen 245 csapat regisztrált 4 kontinens 39 országából. Az előző évekhez képest változást jelentett, hogy a többségük nem hazánkból nevezett. A versenyzők részben főiskolai-, egyetemi hallgatók, illetve az iparban dolgozó ’profik’ voltak, de jelentkezett néhány középiskolás csapat is.

A március 20-i selejtezőn pontosan öt óra állt a csapatok rendelkezésre, hogy a hat egymástól független, fokozatosan nehezedő informatikai problémát megoldják. A feladatok a versenyzők algoritmikus tudását, programozói képességeit, precizitását tették próbára. Közben a rendezők folyamatosan rendelkezésükre álltak, hogy a felmerülő kérdésekre válaszoljanak. 115 csapat adott be értékelhető megoldást. A legjobb 30 csapat jutott be az április 30. és május 1. között Budapesten tartandó 24 órás döntőre.

Érdekesség, hogy a két főrendező Angliából illetve Ausztráliából vezette le az internetes megmérettetést. Idén nem érvényesült a magyarok fölénye úgy, mint tavaly: az első húsz helyre mindössze három hazai csapat jutott be! A legjobb eredményt a már tavaly is remekelő svéd csapat érte el, a többieknél lényegesen gyorsabban, hibátlanul oldották meg a kitűzött feladatokat. Az előzetes adatok alapján a döntőbe kerültek között szerepel 11 magyar, 7 lengyel, 3 román, 2 svéd és egy-egy argentin, holland, orosz, litván és iráni csapat. A válogató során készült fényképeket a résztvevők feltöltötték a verseny honlapjára.

Benedek Balázs, a verseny főszervezője elmondta: "Az előző évhez képest is nagyon erős a mezőny! A selejtezőn résztvevő informatikusok között sokan vannak, akik különböző nemzetközi diákolimpiákon és versenyeken is bizonyítottak már. Egyre nagyobb a nemzetközi érdeklődés a verseny iránt, de jó érzés volt ’viszontlátni’ sok korábbi versenyzőt is."

A IV. BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny szakmai támogatói:

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME),

Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE),

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT)