Magyar-amerikai k+f workshop az információs társadalomért

Kovács Attila, 2004. március 22. 13:28
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM), a National Science Foundation (USA), valamint az ELTE Információs Társadalom- és Hálózatkutató Központja (ELTE-ITHAKA) 2004. március 22-24-én rendezi meg Budapesten az "Információs Társadalom technológiák és kutatási kihívások a XXI. században" című konferenciát.
A célkitűzés szerint olyan jövőbe mutató, magyar-amerikai társulásokban megvalósuló együttműködéseket kívánnak elindítani, amelyek sikeresen szolgálják a magyarországi információs társadalom fejlődését, az információs társadalom kutatásának kiteljesítését, valamint a két ország tudományos és gazdasági együttműködését. A rendezvényre 25 amerikai és 25 magyar kutató kapott meghívást, fővédnöke pedig Csepeli György, az IHM politikai államtitkára.

A rendezvény sajtótájékoztatóján részt vett Csepeli György mellett Valerie Gregg a Digitális Kormányzati Kutatás Program menedzsere, a National Science Foundation képviseletében és Erasztosz Filosz, az EU Információs Társadalom Főigazgatóságának tudományos koordinátora.

Csepeli György arról tájékoztatott, hogy a tengerentúli szakemberek és a hazai, főleg fiatal kutatók a konferencia öt workshopján olyan projektek kidolgozását indítják el, amelyeket források megszerzése érdekében később az EU-nak benyújtanak. A cél idevonzani EU-forrásokat, annak érdekében, hogy 2005-2006-ra hazánk az e-kormányzat, információs társadalom stratégiák, szociális technológiák terén regionális központtá váljon. Még ez év decemberére nívós k+f projekteket kívánnak a magyar és amerikai kutatók közösen az EU-nak benyújtani.

Filosz szerint a háromnapos konferencia jó lehetőséget nyújt a kapcsolatok építésére. Gregg úgy vélte, az e-kormányzat, e-szavazás, és általában a lakossági informatikai hozzáférések terén az amerikai fél hasznosítható tapasztalatokat ad át a fiatal magyar kutatóknak.