Általános vitán az elektronikus pénzkibocsátás

MTI Sajtóadatbank, 2004. március 23. 11:41
Az Országgyűlés gazdasági Bizottsága hétfői ülésén 15 igen és nyolc nem szavazat ellett általános vitára bocsátotta az elektronikus pénzt kibocsátó szakosított hitelintézetről szóló törvényjavaslatot.

Az Európai Parlament és a Tanács 2000. szeptember 18-án fogadta el az elektronikus pénzt kibocsátó intézmények tevékenységének megkezdéséről, folytatásáról és felügyeletéről szóló irányelvet, amely most beépül a magyar jogalkotásba. Az elektronikus pénzeszköz kibocsátásának lehetőségével tovább bővül a készpénzt helyettesítő fizetési eszközök köre és így tovább csökkenhet a készpénzforgalom. Az elektronikus pénz kibocsátásának lehetőségét - hasonlóan az Európai Unió tagállamainak gyakorlatához - a kis összegű kifizetések megkönnyítése érdekében teremtik meg. Az irányelvhez hasonlóan, a javaslatban ennek ellenére nem határoztak meg összegkorlátot az elektronikus pénztárca tartalmát illetően.

A törvényjavaslat a pénzmosás lehetőségét elvileg kizárja azzal, hogy az elektronikus pénzt kibocsátó szakosított hitelintézetekre is alkalmazni kell a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényt, vagyis többek között azonosítani kell az ügyfeleket mind az elektronikus pénz kibocsátásakor, mind a kint lévő elektronikus pénz visszaváltásakor.

Elektronikus pénzt a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény alapján működő hitelintézetek és a javaslat előírásai szerint működő szakosított hitelintézetek bocsáthatnak ki.