Kalózszoftverek alkonya

MTI Sajtóadatbank, 2004. március 24. 08:24
Legális programokra cserélik a kalózszoftvereket, amelyek az indonéziai közhivatalokban található számítógépeken tanyáznak - tájékoztatta a hírügynökséget egy minisztériumi főtisztviselő.

A feketén szerzett számítógépes programok rendkívül elterjedtek Indonéziában: a szakértők becslése szerint a szigetországban tíz számítógépből kilencen található kalózszoftver. A kormány 9 hónapja szigorúbb megszorító intézkedésekkel sújtja a szellemi tulajdon megsértőit. "Mégiscsak fura volna, ha nem tartanánk tiszteletben azt a törvényt, amelyet mi magunk alkottunk" - magyarázta J. B. Kristiadi, a távközlési minisztérium főtisztviselője. A közhivatalokban leltárt készítenek a számítógépeken használt programok kalózkiadásairól, és tárgyalni fognak a hivatalos viszonteladókkal arról, hogy méltányos áron kicserélhessék az illegális szoftvereket legálisakra. Az indonéziai vezetés azt is kilátásba helyezte, hogy a Microsoft Windows programja helyett áttér a konkurens Linux operációs rendszerre, amely állítólag olcsóbb.

Tavaly a kormány harcot hirdetett a feketén árult szoftverek, fimfelvételek és CD-k terjesztői ellen. Ez azonban csak rövid időre fogta vissza a feketepiacot; most megint könnyedén hozzájuthat bárki akár a legújabb amerikai filmek DVD-kiadásához az utcán éppúgy, mint a vásárlóközpontokban.