A német IT-cégek is keletre költöznek

MTI Sajtóadatbank, 2004. március 24. 08:51
Az információtechnikával (IT) foglalkozó ágazatban Németországban havonta munkahelyek ezrei szűnnek meg, a cégek egyre inkább az olcsó munkaerőt kínáló országokba települnek át - írta keddi számában a Financial Times Deutschland (FTD).

- Amennyiben nem követjük a trendet, nem leszünk versenyképesek, veszítünk a piaci részesedésből, s végeredményben Németországban is elvész a munkahelyek egy része - nyilatkozta a lapnak a szoftverekkel foglalkozó SAP konszern vezérigazgatója, Henning Kagermann. - Csodálkozom azon, hogy a felelősök részéről oly kevésszer hangzik el: itt gazdasági kényszerről van szó - tette hozzá.

AZ IBM Deutschland főnöke, Walter Raizner azt mondta az FTD-nek, hogy az IT-ágazatban Németországban 70 ezer munkahely szűnt meg az elmúlt évben. Az offshoring minden iparágazatban és iparágban téma. Indiában, Kínában, Romániába, vagy Oroszországban a jól képzett szoftverfejlesztők fizetése egyharmada a német fizetésnek. Walter Raizner szerint ezen kívül a kedvezőbb külföldi keretfeltételek is számítanak, s a németországi munkanélküliség magas szintjének egyik fő okát a merev munkapiaci törvényekben látja.