A WTO szerint törvénytelen az USA online szerencsejáték gyakorlata

Hûvös Imre, 2004. március 28. 11:20
Az ENSZ Világkereskedelmi Szervezete először döntött internetes ügyben és máris darázsfészekbe nyúlt. Az Egyesült Államok szövetségi törvénykezése szerint tilos a neten folytatott sportfogadás vagy szerencsejáték, bár ezt a tilalmat gyengítik egyes tagállami engedmények. Tulajdonképpen az Egyesült Államok belső tilalmát támadta meg a WTO.

A határozat egy egyedi panaszból nőtt ki. A kis, 100.000 lakosú szigetállam, Antigua és Barbuda néhány éve még 119 kaszinót működtetett 5000 alkalmazottal, most 30 kaszinója van 1000 alkalmazottal, amelyekből 19-ben lehet interneten sportfogadást kötni vagy valamilyen kaszinói játékra fogadni. A szigetállam ezt a csökkenést az USA számlájára írja. A WTO döntése megállapítja, hogy a tilalom nem vonatkozik a határon átnyúló fogadásra.

Az Egyesült Államok magas rangú politikusai kijelentették, hogy fellebbezni fognak és akár kereskedelmi háborúra is készen állnak, mert megengedhetetlen, hogy bárki is beleavatkozzék nemzeti értékrendjükbe. A leginkább a Karib tengeri államokban, Costa Ricában, Puerto Ricoban és Nagy-Britanniában székelő online kaszinók viszont óriási ovációval köszöntötték a döntést, mert az precendensértékű lehet.

Egy costa ricai internetes fogadó tulajdonosa, aki Antiguán és Barbudán is tart fenn irodát, pedig közölte, hogy 2003-ban 33 millió fogadást kötöttek nála Észak Amerikából, a többség az Egyesült Államokból. Jelenleg - mondja Carruthers úr - 1,2 millió regisztrált USA-beli ügyfele van.