Közös Xbox-PC játékprogram-eszközök

Milkovits Gábor, 2004. március 28. 11:32
A Microsoft olyan eszközöket fejlesztett ki, amelyek lehetővé teszik a fejlesztő társaságok számára, hogy szinte azonos játékprogramokat írhassanak az Xbox játékkonzolok következő verziójára és a személyi számítógépekre.

Az XNA névre keresztelt eszközök segítségével a programozóknak kevesebb változtatást kell majd végrehajtaniuk a PC-játékprogramokon ahhoz, hogy azok az Xbox-on is fussanak, így komoly költségeket takaríthatnak meg. A közös Xbox-PC tulajdonságok körébe az irányító alkalmazások, online játékszolgáltatások, grafikai és audio megoldások tartoznak majd. A szoftveróriás a fejlesztéstől azt remélheti, hogy annak kihatásai jelentősen javíthatják a cég konzolos videojátékok piacán elfoglalt pozícióját.

A piacot jelenleg a Sony uralja, Play Station 1-es és 2-es alkalmazásaival. Az elkövetkező másfél évben mindkét cég új készülékekkel készül megjelenni, amelyekhez a játékprogramokat még csak most kezdték el írni. A Microsoft XNA megoldása jelentős előnyt jelenthet majd számára az eljövendő árversenyben.