A Seagate új adattömörítési eljárása

Milkovits Gábor, 2004. március 28. 13:38
A Seagate olyan új lézeres technológiát mutatott be, amelynek révén áthidalhatók az egyre sűrűbb mágneses adatrögzítés során felmerülő akadályok és akár 50-szeresére növelhető az adott lemezterületre felvihető adatmennyiség.

 

 

A Seagate által hőhatással támogatott mágneses adatrögzítésnek (HAMR) elnevezett eljárás tovább, akár 50-szeresére növelheti a merevlemezekre felvihető adatmennyiséget, ezáltal hozzájárulva azok méretének még messzemenőbb csökkentéséhez. A jelenleg fennálló problémát egyrészt az okozza, hogy az egységnyi területre jutó adatsűrűség növekedésével a merevlemezek lassan elérik a szuper-paramágneses határértéket. Ezzel párhuzamosan, ahogy a tömörítés során az adatmorzsák egyre kisebbek lesznek, az azokat fenntartó energia annyira lecsökken, hogy az adatok nem lesznek többé kiolvashatók. Az ezt részben kiküszöbölő merőleges rögzítésnek szintén megvannak a maga korlátai. A HAMR technológia újdonsága abban rejlik, hogy az adatrögzítés során egy lézersugár segítségével az adatok felírásával párhuzamosan felmelegítik a felületet, ily módon elegendő energiát biztosítva az adatmorzsáknak. A cég állítása szerint a HAMR lemezek a lézeres alkalmazás ellenére sem lesznek jelentősen drágábbak a hagyományos merevlemezeknél.

 

A gyártó azt állítja, hogy az új eljárás révén akár 50-szer nagyobb adatmennyiséget lehet majd egyetlen lemezre felvinni, ami konkrétan 50 Tbit/sq inch (7,75 Tbit/cm2) adatsűrűséget jelent. Ez azt jelenti, hogy például egy alig kb. 1"-es merevlemezen egy előadó összes videoklipje, hangfelvétele és egy teljes tv-sorozat mellett még mindig maradna üres hely. A valószínűleg csak 2010 után megjelenő HAMR merevlemezek forradalmasíthatják a mobilkészülékek piacát is.