Kína első WTO "ügye"

Hûvös Imre, 2004. március 28. 19:11
Washington erélyesen követeli, hogy Kína csökkentse a félvezetőkre kivetett ÁFÁ-t. Az ügyben az USA a WTO-hoz fordult, mondván, hogy a 17 százalékos ÁFA, kombinálva a hazai termelőknek adott 80 százalékos adókedvezménnyel versenyhátrányba hozza az importőröket.

Ez Kína első WTO "ügye", amióta 2001-ben, az USA blokádját megtörve, csatlakozhatott a Világkereskedelmi Szervezethez. Az amerikai panasz egyik kiváltója az elnökválasztási kampány lehetett, mivel Kerry szenátor, demokrata elnökjelölt bírálta Bush elnököt, hogy nem elég kemény a Kínával folyó kereskedelmi vitákban.

A tét nagy, Kínában évente 19 milliárd dollár értékben adnak el félvezető eszközöket, amelyből 2003-ban mintegy 2 milliárdnyi az Egyesült Államokból származott. Utóbbiért 344 millió dollár ÁFÁ-t kellett állnia az importőrnek.

A panasz benyújtását egy hónappal Wu Yi miniszterelnök-helyettes washingtoni látogatása elé időzítették. A vizit éppen a különféle nézeteltérések megvitatását célozza, hiszen ilyenekből van elég. Az ÁFA ügy mellett ott van a WiFi-szabványok ügye, Kína vélt lazasága a CD-másolások ügyében, és sok más hasonló.

A kínai kormány úgy nyilatkozott, hogy nem teljesen érti az amerikai WTO-panaszt, ami diplomáciai nyelven azt jelenti, hogy nem zárkózik el a kompromisszumtól. Végül is mindkét fél tudja, hogy egyiküknek sem érdeke felborítani az asztalt, mert mindketten hatalmas üzleteket remélhetnek az egymással folytatott kereskedelemből és fejlesztési együttműködésből.