Valószínűleg csak 2006-ban lesz végleges Longhorn

Milkovits Gábor, 2004. március 30. 21:42
Bill Gates úgy nyilatkozott, hogy a Windows operációs rendszer legújabb, Longhorn kódnevű teljes felhasználói verziója valószínűleg csak 2006-ban jelenik meg a szoftverpiacon.

 

 

A Microsoft-vezér nem nevezte meg konkrétan a két év múlva esedékes dátumot, mint a Longhorn kibocsátásának megállapított időpontját, csupán valószínűsítette az erre utaló spekulációk helyességét. Ugyanakkor hozzátette, hogy még az idén meg fogják jelentetni a szoftver nem végleges, úgynevezett "alfa" változatát, amelyet elsősorban fejlesztők számára tennének hozzáférhetővé. A cég szóvivője azonban úgy nyilatkozott, hogy továbbra is céljuk a teljes "béta" verzió 2004-es megjelentetése, habár mindenképpen csak az "alfa" változat után. Azt, hogy miként tervezik utóbbi terjesztését, a Microsoft még nem döntötte el. A Longhorn kibocsátását bizonyos elengedhetetlen technikai feltételek megteremtésének késlekedése hátráltathatja, így nem véletlen, hogy a szoftveróriás vezetése óvakodik a konkrét dátumok megjelölésétől. Gates ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy az új operációs rendszer megjelenésének időpontja nem a legfontosabb tényező, a szoftver az ekörül támadt bizonytalanság ellenére is valódi áttörés lesz majd.

 

A Longhorn speciális előzetes változatát már láthatták a fejlesztő szakemberek, még tavaly októberben. Az idén nagy valószínűséggel megjelenő "alfa" változat remélhetőleg szélesebb körben is elérhető lesz, így többet megtudhatunk majd általa a végleges verzióról is.