Sun, Microsoft: viták rendezése után együttműködés

Milkovits Gábor, 2004. április 3. 11:46
A Sun bejelentette, hogy sikerült számukra előnyös módon rendezniük a szoftveróriással fennálló vitás kérdéseiket, emellett pedig egy széleskörű együttműködési megállapodást is megkötöttek.

A megegyezés értelmében a Microsoft 700 millió dollárt fizet a Sun-nak a függőben lévő trösztellenes keresetek, további 900 milliót pedig a szabadalmi beadványok visszavonásáért. Ezen felül abban is megállapodtak, hogy ezentúl egymás technológiájának felhasználásáért cserébe szabadalmi díjat fizetnek majd egymásnak, mégpedig oly módon, hogy a Microsoft előre kifizet 350 millió dollárt, míg a Sun-nak csak utólag kell majd kiegyenlítenie ilyen jellegű tartozásait.

A most létrejött megállapodás kiterjed a két cég jövőbeni technológiai együttműködésére is, amelynek keretében például hozzájuthatnak egymás szervertechnológiai újításaihoz, a Sun pedig felhasználhatja a Microsoft kommunikációs protokollját. Emellett a szabványok egyeztetésében és termékeik kompatibilitásának javításában is megegyezés született.