A Deutsche Telekom bekebelezi a szlovák Eurotel mobilszolgáltatót

MTI Sajtóadatbank, 2004. április 5. 09:06
A Deutsche Telekom erősíteni kívánja szlovákiai pozícióját, ezért ottani leányvállalata, a Slovak Telecom az Eurotel mobilszolgáltató 100 százalékos megvásárlásának lehetőségét vizsgálja - írta a Financial Times Deutschland pénteken.

 

 

A Deutsche Telekom és a szlovák állam közös tulajdonában lévő Slovak Telecom szóvivője megerősítette, hogy érdeklődnek - mint mondta - további részesedések megvásárlása iránt a szlovák Eurotelből, de részletekbe nem bocsátkozott. A Slovak Telecomnak jelenleg 51 százaléka van az Eurotelben, amely 1,6 millió előfizetővel a nagyságra második mobilszolgáltató Szlovákiában. Az Eurotel további 49 százaléka 300-400 millió euróba kerülhet, szakmai elemzők szerint. Az amerikai ATT Wireless és a Verizon közös vállalata, az Atlantic West tulajdonában lévő 49 százalékos részre a Slovak Telecomnak vételi opciója van.

 

Az Atlantic West ki akar vonulni Kelet-Európából, tavaly év végén már eladta cseh mobiltávközlési részesedését, az ottani Eurotel 49 százalékát az addig 51 százalékos partnerének, az állami többségű Cesky Telecomnak 1,05 milliárd dollárért. Piaci szakértők szerint még az év végéig szlovákiai érdekeltségét is felszámolja.

 

A Deutsche Telekom péntek délelőtt 14,55 euró volt a frankfurti értéktőzsdén, 1,02 százalékkal olcsóbb a csütörtöki, 14,70 eurós zárónál. Pénteken 14,55 eurón is nyitott. Pénteken 1,39 százalékkal drágább volt, mint az év elején - eddig 16,75-14,45 euró között alakult -, és 33,49 százalékkal drágább, mint egy éve.