A Graphisoft támogatja az európai létesítménygazdálkodási szabványosítást

forrás Prim Online, 2004. április 5. 11:55
A Graphisoft támogatásával tartotta meg hazánkban január végén a CEN (Comité Européen de Normalisation), az Európai Szabványosítási Testület TC348 "Facility Management" szabványbizottsága soros munkaülését és az azt követő workshop-ot.

 

 

 

A szabványbizottság első lépésben a következő európai szabványok kidolgozását tűzte ki maga elé:

 

1. "A standard on Facility Management terms and definitions" (Létesítménygazdálkodási alapfogalmak)

2. "A standard giving guidance on how to prepare Facility Management agreements" (Irányelvek létesítménygazdálkodási szerződéshez)

Az ülést követő napokban a résztvevők - osztrák, angol, holland, svéd, német, norvég, finn, dán, francia FM szakemberek- a meghívott magyar vendégekkel közösen vettek részt a Magyar Ingatlanszövetség és az EuroFM által hazánkban első alkalommal megrendezett Pán-európai Létesítménygazdálkodási Workshop-on. Az igen kellemes környezetben megtartott találkozón a résztvevők egy képzeletbeli nagy ingatlanvagyonnal rendelkező távközlési cég és egy szintén képzeletbeli FM-szolgáltató problémáinak megoldása közben ismerhették meg egymást és egymás nézeteit a szakmáról.

 

"A Magyar Ingatlanszövetség a létesítménygazdálkodási szakmát, a szakma önszerveződését, az európai szabványosítási folyamatot egyaránt támogatni kívánja, és ebben a törekvésében örömmel veszi az olyan partnerek, mint a Graphisoft közreműködését" - hangsúlyozta Czerny József, a MAISZ kezelői albizottság elnöke.

 

"A létesítménygazdálkodás területén megindult európai szabványosítási folyamat is jele annak, hogy a facility management egyre fontosabb szerepet tölt be a kontinensen" - mondta Dióssy Gábor, a Graphisoft létesítmény-gazdálkodási üzletág igazgatója. "A Graphisoft mint az európai piac jelentős szereplője szívesen vállal szerepet minden olyan kezdeményezésben, amely az egységes és átlátható piaci környezetet erősíti. Így örömmel támogattuk a CEN FM szabványbizottságának magyarországi ülését."

 

A CEN (Comité Européen de Normalisation), az Európai Szabványosítási Testület 1961-ben jött létre, alapítói az Európai Gazdasági Közösség és az EFTA tagországok nemzeti szabványosítási testületei. A CEN ma közreműködik az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség céljainak megvalósításában önálló műszaki szabványainak segítségével, amelyek a szabadkereskedelmet, a munkavállalók és fogyasztók biztonságát, a hálózatok közötti adatcserét, a környezetvédelmet, a kutatási-fejlesztési programok hasznosítását, valamint a közbeszerzéseket támogatják. A CEN-ről részletes információ található a www.cenorm.be honlapon.