Alig változik a telefonköltség elszámolása

MTI Sajtóadatbank, 2004. április 7. 09:02
Az Országgyűlésben hétfőn elfogadott módosító javaslatok alapján alig változik a telefonnal kapcsolatos költségek elszámolása.

A Pénzügyminisztériumban az MTI-nek kedden elmondták, hogy végső változatában a képviselők elvetették azt a javaslatukat, amely havi 3 ezer forintos átalány-adóval rendezte volna a céges telefonok magán célú használatának megadóztatását. Ugyancsak elvetették a képviselők azt a kezdeményezést, amely a telefonok teljes költsége utáni áfa levonhatóságát tiltotta volna meg. Ugyanakkor elfogadták azt a javaslatot, amely alapján a céges telefonok használatának teljes költsége elszámolható a társasági adóban.

Fennmarad tehát a jelenlegi helyzet, amely szerint első lépésként (azaz a levonási jogra vonatkozó egyéb feltételek mellett) a telefonköltségekben foglalt áfának csak a 70 százaléka vonható le. Azokban az esetekben, amikor a munkáltató a telefonköltség legalább 30 százalékát továbbszámlázza (akár azért mert a munkáltató a magánbeszélgetések ellenértékét megtérítteti a dolgozóval, akár azért, mert másik adóalanynak számláz tovább) természetesen továbbra is levonható a teljes áfa.