Előretör az internetes hírolvasás Hollandiában

Hűvös Imre, 2004. április 8. 10:30
Egy friss felmérés szerint a tévé és a rádió után az internet jelent meg harmadikként a hollandok kedvelt hírforrásaként. Az IAB Nederland reklámügynökség megbízásából végzett kutatást 1200 háztartás mintáján készítették el.
Az első helyezett televízió 39 százalékot, a rádió 37 százalékot ért el, és ezeket a médiumokat követte az internet 17 százalékos kedveltséggel. A nyomtatott napilapok olvasására fordított időt a megkérdezettek az összes hírmegismerési időnek mindössze 9 százalékára tették, a hetilapok pedig csak a szánalmas 4 százalékot érték el. Mi több, a magasabb iskolázottságú és nagyobb jövedelmű csoportokban a digitális média mindent megelőzött. Ezek után nem véletlen, hogy 2003 negyedik negyedében a holland újságok eladási száma 3,3 százalékot esett az előző év azonos időszakához képest.

Érdekesen reagált a jelenségre a De Volkskrant napilap. Nemrég bevezetett egy olyan előfizetési csomagot, amelyben a szombati számhoz egy teljes értékű webes szombati számhoz való hozzáférési jog is megjelenik. Az eredmény: a meghirdetés első hónapjában 1500 előfizető választotta az új formát.

A fentiek mellett és ellenére a nyomtatott média elérése még mindig messze a legnagyobb Hollandiában: napilapokra a háztartások 75 százaléka fizet elő - derül ki a napilapok marketingszövetségének közleményéből.