Synergon a Networkshop 2004-en

forrás Prim Online, 2004. április 11. 11:29
A Synergon Informatika Rt. támogatóként és előadásokkal is részt vett a Networkshop 2004 informatikai konferencián.
A NIIF Iroda 2004. április elején tizenharmadik alkalommal szervezte meg a Networkshop konferenciát, mellyel célja az, hogy a hálózatokkal és hálózati, illetve internetes alkalmazásokkal kapcsolatos legújabb külföldi és hazai eredmények napirendre kerüljenek. A konferencia alkalmat ad e témákon munkálkodó szakemberek találkozására, közös koncepciók kialakítására.

A Synergon előadásai a konferencián

Montvai Tamás, a Synergon divízió igazgatója Többet - kevesebbért, avagy az IP Kommunikáció alkalmazása az intézményi hálózatokban címmel beszélt a NIIF hálózaton megvalósított Voice over IP kommunikáció tapasztalatairól a plenáris előadások között.

IP telefon szolgáltatás az interneten I. és II.

Az előadás során betekintést nyerhettek a hallgatók a végponttól-végpontig terjedő, tisztán IP hálózaton megvalósított telefonszolgáltatás működésébe. A Synergon szakembere alkalmazási példákon keresztül mutatta be a hálózat funkcionális elemeit, valamint az érintett protokollokat, a szükséges hardver- és szoftverrészegységeket. Az előadás második részében egy hívásvezérlő-alkalmazást ismerhettek meg a hallgatók, mely a klasszikus szolgáltatói telefonközpont funkcionalitást emeli át az IP telefon környezetbe. Az előadáshoz kapcsolódó technikai demonstráció a Synergon standján, a konferencia teljes időtartama alatt megtekinthető volt.

Szervezeti portálok - egészen másként

A szervezeti folyamatok igen összetetté váltak, s ezek integrált informatikai támogatást igényelnének. A mai általános gyakorlat szerint azonban a különböző munkatársak, különböző rendszerekből különböző információkat látnak egy adott ügyről, s a megfelelő intézkedéshez az ezektől a kollégáktól kapott információrészeket valakinek "össze kell rakni". Az is gyakori, hogy egy dolgozó egymaga kénytelen megtanulni a sokféle rendszer kezelését, s közöttük kapcsolgatva maga "vadássza össze" a szükséges adatokat. Mindezen túl, a napi munkavégzéshez szükséges sok apró, de nélkülözhetetlen információ megosztása és elérése sincs megfelelően támogatva a legtöbb informatikai rendszerben. Ez az állapot meglehetősen nehézkes, s az embereket szükségtelenül terhelő munkafolyamatokat eredményeznek, sok idő, energia megy el felesleges tevékenységekre. A szervezeti portál az ilyen indokolatlan költségek eltüntetésének, a csoportmunka hatékony támogatásának modern eszköze.

Digitális archívumok

A szervezetek működésük folyamán jelentős mennyiségű információt termelnek, illetve fogadnak be más helyekről. Ez az információtömeg a legkülönfélébb módon tárolódik: papíron, számítástechnikai adathordozón, magnószalagon stb., s ezeken belül is számtalan formátumban. Minden bizonnyal többféle nyilvántartási rendszer is létezik vagy létezett ezek kezelésére. Az ezekben való eligazodás, maguknak, az adathordozóknak a kezelése, a különféle keresési igények kiszolgálása gyakran nehéz feladat. A korszerű módszereket ötvöző digitális archívumok nagyobbrészt megoldják ezeket a problémákat, s az információtömeget jól hasznosítható adatvagyonná alakítják. Tehát nem csak egyszerűen egy új rendszerező, tároló eszközt jelentenek, hanem sokszor egy új bevételi forrás valós alapjaként érdemes tekinteni rájuk.

A Synergon évek óta részt vesz a NIIF hálózatának építésében

A Synergon telepítette nagy teljesítményű kapcsológépeit a NIIF nagy sebességű hálózatához, melynek eredményeként a NIIF-Program Európa fajlagosan egyik legnagyobb és legszínvonalasabb hálózatát működteti és használhatja. A hálózat kiépítésének és működtetésének költségeit állami költségvetésből finanszírozzák, a csatlakozást pályázati úton nyerhetik el az egyes intézmények.

Közel egy évtizede a magyarországi egyetemek-főiskolák oktatói és kutatói, valamint a könyvtárak közötti kommunikáció fejlesztése érdekében indították el a nemzeti infrastrukturális programot. A hálózati infrastruktúra eleinte egy elektronikus levelező rendszert jelentett, mely az Internet térhódítása révén fejlődött internetes hálózattá. Az elmúlt négy évben és a mostani fejlesztéssel hazánk nemcsak Európa, de az USA hasonló hálózatával azonos szolgáltatást biztosít felhasználóinak.

IP alapú telefonos kommunikáció a NIIFI és a Synergon között a nyilvános internethálózaton

A NIIF a Voice over IP (VoIP) technológiával 2 éve foglalkozik, melyet szintén a Synergon szakmai közreműködésével sikerült megvalósítani. A NIIF hálózatába csatlakozott intézmények számára a szolgáltatás 2003 márciusa óta elérhető a bekapcsolt intézmények egymás közötti telefonbeszélgetéseire, július eleje óta vehetik igénybe garantált minőséggel, kijáratokkal a hagyományos telefonszolgáltatók felé. Az internet alapú beszédátvitel a hagyományossal teljesen egyenértékű telefonkapcsolatot valósít meg a nyilvános Internet hálózaton keresztül.

2004 eleje óta a NIIFI és a Synergon az egymás közötti telefonforgalmat a nyilvános internethálózaton keresztül bonyolítják, mellyel a felek aktív szerepet kívánnak játszani a VoIP technológia elterjesztésében és az információtechnológia nyújtotta társadalmi, gazdasági előnyök kiaknázása érdekében. Az NIIF és a Synergon nyitottak további intézményekkel való közvetlen VoIP kapcsolat kiépítésére.