A RealNetworks európai online zenei szolgáltatás bevezetésére készül

MTI Sajtóadatbank, 2004. április 9. 11:11
A RealNetworks internetes médiatársaság azt készíti elő, hogy egy éven belül elindítsa Európában is online zenei szolgáltatását, a "Rhapsody"-t - közölte a Financial Times Deutschlandnak adott interjújában Rob Glasersaid, a cég vezérigazgatója. A társaság két hete nyert pert a Microsofttal szemben, ami jelentős mértékben felgyorsíthatja médialejátszójának alkalmazását.
A letöltendő zenei anyagok eladása, amely már gyorsan növekvő üzletet jelent az Egyesült Államokban, hamarosan Európában is fontossá válhat, mert immár az európai hatóságok is megkezdték az illegális fájlcserélők letörését.

A változás kezdeti jelei már megjelentek, de az európai felhasználók között még erős az a vélekedés, hogy a zenének ingyenesnek kell lennie.

A vetélytársak, így az Apple Computer iTunes szolgáltatása és a valamikor a zenecserebere első számú fenegyerekének számító, ám új tulajdonosai révén jogszerű üzletként visszatért Napster is ebben az esztendőben tervezik az európai megjelenést.

Glaser szerint a legújabb verziójában csaknem valamennyi zenei formátum lejátszására képes RealNetworks Rhapsody nagy előnye, hogy az előfizetési díj ellenében korlátlan letöltést enged, és nem az egyes számok után számláz.

Glaser elmondta, hogy a RealNetworks tárgyalásokat kezdett a számítógépgyártókkal, mert az EU döntése a Microsoft korlátozásáról lehetőséget teremtett a vetélytársak számára. Jelenleg a Dell-lel és a Hewlett-Packard-dal folynak komoly megbeszélések.