Számítógépes buszbérlet Siófokon

MTI Sajtóadatbank, 2004. április 14. 09:28
Az országban először számítógépes buszbérletet vezetett be Siófokon a Kapos Volán, amelynek vezetői kedden mutatták be a sajtónak az új rendszert a tóparti város autóbusz-állomásán.

Az Elektronikus bérlettel az Unióba címen megtartott tájékoztatón a vezérigazgató, Torma Kálmán elmondta: a 15 millió forint beruházásával megvalósított új bérlet-ellenőrző rendszer az utasok kiszolgálását illetően megfelel a legmagasabb szintű Európai Uniós igényeknek, egyben lehetővé teszi az utasforgalom mérését, amely a forgalom-szervezésben játszik majd fontos szerepet.

A kaposvári székhelyű Kapos Volán egy lengyel céggel közösen 2002-ben kezdte meg kidolgozni a Magyarországon még nem alkalmazott hangos-képes utas-tájékoztató, jegykiszolgáló és jegyérvényesítő rendszert, amelynek első lépéseként Siófokon a helyi közlekedésben a menetrend szerint közlekedő társasgépkocsik fedélzetére kerültek a berendezések - tájékoztatott Bebics János személyszállítási igazgató.

Miután a már beépített jegyérvényesítő rendszer alkalmas az elektronikus igazolványok kezelésére is, a most bevezetett chip-kártyás bérletekkel korszerűbbé, gyorsabbá, pontosabbá válik a bérlettel utazók kiszolgálása és a forgalomszámlálás. A fényképpel ellátott új kártyát a leolvasó berendezés érzékeli, érvényesíti az utazást, vagy pedig jelzi, hogy a bérlet lejárt.

Bebics János az MTI érdeklődésére elmondta, az új rendszer rögzíti, hogy hol szállnak föl a járatra az utasok, lehetővé teszi egy-egy megállóhely forgalmának pontos megállapítását, így komoly segítséget nyújthat a cégnek a forgalom-szervezésben. Siófokon évente 3,5 millió utast szállítanak a Kapos Volán menetrend szerint közlekedő helyi járatú buszai, 30 százalékuk a nyári idegenforgalmi főidényben száll föl a társasgépkocsikra, a siófoki bérletek száma pedig 2.200-2.500 között mozog.

Az első számítógépes buszbérletet Siófok polgármestere, Balázs Árpád vehette át a keddi rendezvényen. A tájékoztatón elhangzott: a siófoki rendszer alapján tervezik megoldani a leendő somogyi helyközi utas-kiszolgálást is.