Beszélő telefon beszédproblémákkal küzdő embereknek

forrás Prim Online, 2004. április 14. 17:22
2004. április 3. és 6. között rendezték meg a Microsoft Imagine Cup pályázatának kelet-közép-európai döntőjét Cambridge-ben. A döntőn résztvevő - mindössze egy főből álló - magyar csapat 7. helyezést ért el a beszélni nem tudó emberek számára kifejlesztett intelligens telefonnal.

A Microsoft 2004-ben immár második alkalommal hirdette meg Imagine Cup elnevezésű pályázatát, melyen idén először magyar versenyzők is részt vehettek. Az Imagine Cup egy alapvetően technológiai jellegű pályázat, mely lehetőséget nyújt a fiatalok számára, hogy technikai és művészi hajlamaikat a tanórák keretein kívül is kamatoztassák. Az idei megmérettetésen négy kategóriában indulhattak a versenyzők, melyek közül 3 (Rövidfilm, Animáció, Algoritmus) online módon zajlik, a negyedik (Alkalmazásfejlesztés) pedig hagyományos, élő formában. A pályázatra több mint 25 országból jelentkeztek csapatok.

Az Alkalmazásfejlesztés kategória kelet-közép-európai döntőjére 2004. április 3. és 6. között került sor az angliai Cambridge-ben. A fordulón Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia-Montenegró, Szlovénia és Ukrajna csapatai előadások kereteiben mutathatták be alkotásaikat. A négytagú zsűri és a közönség közös döntése alapján a hazánkat képviselő Tóth Bálint a hetedik helyezést érte el a megmérettetésen.

Tóth Bálint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem végzős hallgatója, akinek kutatási témája a szövegfelolvasó (Text-To-Speech, TTS) technológiák alkalmazása különböző mobilkommunikációs eszközökben, beszédsérült emberek számára. Az Imagine Cup pályázatra beszédképességüket elvesztett emberek számára készült, Smartphone-on futó alkalmazással állt a cambridge-i zsűri színe elé.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke már több éve foglalkozik olyan kommunikációs eszközök kifejlesztésével, melyet a beszélni nem tudó emberek is használhatnak. Az eddig alkalmazott technológiák továbbfejlesztett változatát Tóth Bálint most a Smartphone-ra ültette át, megalkotva ezáltal egy olyan eszközt, mely nagymértékben leegyszerűsítheti a beszéd-nehézségekkel küzdő emberek mindennapjait. Bálint konzulense, dr. Németh Géza docens szerint a mobil eszközök fejlődésének (gyorsabb CPU, több memória, intelligensebb mobil operációs rendszerek) köszönhetően a hagyományos, piros és zöld gombok nyomkodásán alapuló telefonálásnál már ma is többre számíthatunk. A telefonokra a PC-khez hasonlóan bárki írhat programokat, és a készülékek sokféle típusú információt sokféle módon juttathatnak el hozzánk. Felolvashatják az SMS-t, a címjegyzéket, de hamarosan akár a teljes jogtárat is. A kommunikáció új útjai nyílhatnak meg a fogyatékos emberek előtt is. A kulcs ehhez a színvonalas oktatási és kutatás-fejlesztési műhelyek támogatása lehet.

Az Imagine Cup online fordulóinak végleges eredményei még nem születtek meg, azt azonban már biztosan tudni lehet, hogy az Algoritmus kategóriában három magyar versenyző is bejutott a második fordulóba. A Rövidfilm és az Animáció kategóriákban még 2004. május 1-ig lehetőség van a pályázatok leadására. Az idei verseny hazai sikerein felbuzdulva a Microsoft Magyarország tervei között szerepel, hogy jövőre is csatlakozik a nemzetközi megmérettetéshez.