Folytatódhat a Nokia térvesztése a mobilpiacon

Milkovits Gábor, 2004. április 18. 21:15
A világ vezető mobiltelefon-gyártója nyereségének 16%-os csökkenéséről számolt be az első negyedévben, egyúttal pedig arra figyelmeztette a befektetőket, hogy a kedvezőtlen folyamatok valószínűleg egy darabig még kitartanak majd.

A bejelentés megerősítette azokat a félelmeket, amelyek a Nokia további piacvesztésétől tartottak a versenytársakkal, elsősorban a Samsunggal és a Siemensszel szemben. A negatív trend ráadásul egy olyan időszakban is érvényesül, amikor világszerte újra felívelőben van a mobiltelefonok iránti kereslet - a Samsung éppen nem sokkal korábban jelentette be, hogy az említett időszakban sikerült megháromszoroznia nyereségét, elsősorban kamerás készülékeinek köszönhetően. Jellemző adat, hogy míg a mobiltelefonok forgalma világszerte átlagosan 29%-kal emelkedett az idei első negyedéves időszakban, addig a Nokiának ezalatt csak 19%-os forgalomnövekedést sikerült produkálnia. Elemzők szerint a következő három hónap az előzőeknél is rosszabbul alakulhat a finn mobilóriás számára, a visszaesést pedig nem fogják tudni egyhamar kiheverni.

Az előzetes figyelmeztetés ellenére a negyedéves adatok bejelentésének hatására 4%-kal esett a tőzsdén a Nokia részvények ára. Szakértők úgy vélik, hogy az elkövetkező nehéz időszakban az értékpapírok további esésére kell számítani.