760 millió dolláros veszteség a Sun Microsystems-nél

MTI Sajtóadatbank, 2004. április 19. 08:57
Tetemes, 760 millió dolláros - egy részvényre 23 centes - adó utáni veszteséget jelentett harmadik pénzügyi negyedéről a Sun Microsystems, elsősorban átszervezési költségei elszámolása következtében. A cég árbevétele a március 28-án végződött negyedben tizenkettedik negyedéve csökkent.

A társaság előző pénzügyi éve harmadik negyedében még 4 millió dollár adózott eredményt termelt. Most a bevétele 2,65 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbi 2,79 milliárd dollárról. Az egyszeri tételek nélkül a Sun 260 millió dollár, részvényenként nyolc cent veszteséget könyvelhetett el. Az elemzők hét cent veszteségre számítottak. A mintegy félmilliárd dollárt kitevő egyszeri tételekből 203 milliót a létszámcsökkentés és az egyéb átalakítási intézkedések költségei adtak.

Első kilenc havi forgalma 8,1 milliárd dollárra zsugorodott az egy évvel korábbi első háromnegyed év 8,5 milliárdjáról. A kilenc havi adó utáni veszteség 1,2 milliárd dollár - egy részvényre 36 cent. Az előző üzleti év megfelelő időszakában 2,4 milliárd dollár, egy részvényre 75 cent volt a veszteség.

A Sun az elmúlt években jelentős nyomás alá került az ingyenes Linux operációs rendszer elterjedése, valamint a Microsoft szoftverei és az Intel által gyártott szerverlapkák támasztotta konkurencia miatt. A Sun bejelentette, hogy Sparc mikroprocesszor és az arra épülő szerverek gyártását külön üzletágba szervezi ki, így elkülönül ez a részleg az Intel- és az AMD alapú szerverek gyártásától.

Az elmúlt hónapokban a Sun számos új termékét harangozta be. Ezek közé tartozik az AMD 64 bites Opteron processzorára épülő szerver. Elemzők szerint e szervereket a következő hónapokban már elkezdik árulni. Az új termékek közé tartozik a Unix alapú Solaris operációs rendszer új verziója is.