Egyre intenzívebben használják a terroristák az internetet

Milkovits Gábor, 2004. április 20. 21:38
A Simon Wiesenthal Központ felmérése szerint a terrorista és rasszista csoportok a propagandán kívül egyre intenzívebben használják a világhálót tagok toborzására, illetve pénzalapok előteremtésére is.

Az emberi jogi szervezet 4000 gyűlöletkeltő weboldalt kísér figyelemmel, immár közel 9 éve. A mostani beszámolóban 200 részletes elemzése szerepel, bemutatva, hogyan váltak az internetes oldalak kulcsfontosságú tényezővé a szélsőséges szervezetek tevékenységében. Militáns iszlámista csoportok, mint például az Al-Kaida, az interneten toboroznak új tagokat, illetve ott dicsőítik az egyes terrorcselekmények végrehajtóit. Az ilyen, fiatalokat öngyilkos merényletekre buzdító oldalak száma 2004-ben megsokszorozódott. Igen elterjedt a történelemhamisító propaganda is: a holocaust tagadásán kívül olyan vélemény is terjed a világhálón, amely szerint a szeptember 11-i támadásokért közvetlenül az Egyesült Államok és Izrael a felelősek. Néhány oldalon olyan online "játékok" is játszhatók, amelyekben illegális bevándorlókat, zsidókat és feketéket gyilkolhatnak a webhelyre látogatók.

A riportot készítő Wiesenthal Központ szándéka nem az oldalak bezáratása, csupán a közvélemény figyelmét szeretnék felhívni a jelenségre. A korábban általuk szerkesztett hasonló anyagokat is iskolákban, egyetemeken, vagy rendőri szervezeteknél mutatták be, oktatási céllal.