A vártnál lassabban fut fel a mobilvideó-piac Európában

Hûvös Imre, 2004. április 21. 09:20
Legalábbis 2007-ig még nem várható áttörés, mondják a Frost and Sullivan elemzői, amikor a szektor forgalma eléri az 1,7 milliárd eurót.

Bár vitathatatlan de nem ellenállhatatlan a 3G és a videotelefonok piaca a felhasználók szelektálásában és a beruházók megmozgatásában, mondja "Az európai mobilvideo-szolgáltatások elemzése" című új jelentés. A jelentés szerint a mobilvideózás megnöveli az egy felhasználótól jelentkező átlagos bevételt (ARPU) a szolgáltatónál, de túl sok még a műszaki és gazdasági akadály. Az egyik ilyen akadály az, hogy a videózásra alkalmas készülékek, beleértve a vezetékhez kötötteket is, nem terjednek eléggé. Gond van a formátumok és szabványok egységességével, árképzési és számlázási gondok jelentkeznek, nem széleskörű a barangolási lehetőség és a készülékhasználat könnyűsége valamint a képminőség szintén sok kívánnivalót hagynak maguk után. Nincs átjárás a hálózatok között és a tartalom sem bőséges.

Az elemzők szerint azért lehet fordulópont a 2007-es év, mert ekkor a videoképességekkel rendelkező készülékek aránya vélhetően eléri az összes készülék 30 százalékát.