Standard and Poor's: A Matáv ígéretes, a Pannon veszélyeztetett

MTI Sajtóadatbank, 2004. április 22. 11:25
Május végén vagy júniusban dönt a Standard and Poor's a Deutsche Telekom - és így a német távközlési cég többségi tulajdonában lévő Matáv - nemrég pozitív figyelőlistára vett besorolásáról - áll a nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott szektorjelentésben, amely szerint a Pannon GSM-nek újítania kell, ha meg akarja őrizni máris erodálódó magyarországi piaci részesedését.

Az európai távközlési szektor helyzetéről közölt éves felmérésében az S&P azt írta: tavaly csaknem az összes, befektetői minősítéssel ellátott európai távközlési cég rekord szabadkészpénz-forgalmi többletet produkált, és ez valószínűleg az idén is megismétlődik.

A hitelminősítő adatai szerint az öt legnagyobb, a Deutsche Telekom, a France Télécom, a Telecom Italia, a holland Koninklijke KPN N.V. és a spanyol Telefónica összesített szabadkészpénz-forgalmi egyenlege - működési szintű pénzforgalmi egyenleg mínusz tőkekiadások - tavaly 29 milliárd euró volt.

Ha - ugyanúgy, mint az elmúlt egy évben - a működési szinten képzett szabadkészpénz-többletet a cégek továbbra is nettó adósságuk csökkentésére használják, az a következő 12 hónapban az európai távközlési szektor adósságállományának jelentős csökkenéséhez vezethet, ami a besorolások javítását fogja eredményezni - áll a Standard and Poor's londoni jelentésében.

A hitelminősítő közölte, hogy május végén vagy júniusban dönt a Deutsche Telekom besorolásáról, ami a cég gyakorlata szerint a DT stratégiai befektetésének, a magyar Matávnak a besorolását is érinteni fogja. Az S&P - az esetleges, bár nem garantált későbbi felminősítés előzetes mozzanataként - márciusban helyezte pozitív figyelőlistára a Deutsche Telekom és a Matáv hosszú lejáratú vállalati adósságainak egyaránt "BBB plusz" - még befektetésre ajánlott, de spekulatív elemeket is tartalmazó - adósminősítési besorolását, a német távközlési vállalat vártnál sokkal jobb eredményeire és adósságcsökkentésére hivatkozva.

A Standard and Poor's a két cég pozitív figyelőlistára helyezését a Deutsche Telekom tavalyi utolsó negyedévi és egész évi eredményeivel indokolta. Ezekből kitűnik, hogy a német piacvezető telefonszolgáltató éves szabadkészpénz-képzése 8,3 milliárd euró volt, lényegesen magasabb, mint a hitelminősítő által várt 7 milliárd euró. Ennek révén a nettó adósság is a vártnál jóval nagyobb mértékben, 46,6 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 61,1 milliárd euróról.

A Standard and Poor,s 2002 áprilisában csökkentette az addigi elsőrendű "A mínuszról" a jelenleg is érvényes, közepes befektetői "BBB plusz"-ra a magyar távközlési cég adóskockázati besorolását, miután ugyanezt tette az anyacég, a DT osztályzatával, a német vállalat akkor romlónak megítélt adósságleépítési kilátásaival indokolva a lépést. A DT visszaminősítésének előzményeként a német távközlési vállalat 2002-ben közölte, hogy adósságát továbbra is 50 milliárd euróra akarja csökkenteni az előző év végi több mint 60 milliárdról, de ezt a célt 2002 végéről 2003 végére halasztotta. Ehhez a célhoz képest érte el az adósság 46,6 milliárd euróra csökkentését tavaly a Deutsche Telekom.

A Matávról a Standard and Poor's mostani európai szektorjelentése azt írta, hogy a magyar telefoncég önállóan mért teljesítménye is erőteljes volt és javult tavaly, a magyar piacon terjedő liberalizálás, a Matáv vezetékes üzletágára ebből eredő nyomás, a mobilpiac fokozatosan éleződő versenye és a forint kilengései ellenére is.

A jelentés ugyanakkor az "A mínusz" besorolású Pannon GSM-ről azt írta: a legfőbb kockázat a magyar mobilszolgáltató 35,4 százalékos piaci részesedésének további esetleges eróziója az erős verseny közepette. A piaci részesedésért folyó versenyt tekintve a Pannon volt tavaly a leggyengébb szereplő a magyar piacon, és a cégnek újdonságértékű termékekkel és árképzési tervekkel kell előállnia, ha meg akarja őrizni pozícióját a telítettség felé tartó magyar mobilpiacon - áll a Standard and Poor's európai szektorjelentésében.