A Matáv nem tartja konzisztensnek az NHHT díjtervezetét

MTI Sajtóadatbank, 2004. április 23. 10:25
A Matáv a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) által az új bérelt vonali és hálózatösszekapcsolási (MARIO) referencia ajánlatokról közölt változtatások egy részét nem tartja teljesen konzisztensnek a magyar jogszabályokkal, a megfelelő európai összehasonlító árakkal vagy a társszolgáltatók referencia ajánlataival.

A Matáv csütörtökön nyilvánosságra hozott véleménye szerint a társaság az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által kiadott rendeletnek megfelelően, a hosszú távú költségszámítási modell (LRIC) alapján nyújtotta be a MARIO-t. Az NHHT határozattervezete szerint az új MARIO díjakat 2004. június elsejétől kell alkalmazni. A Matáv közölte azt is, hogy a tanács közzétett tervezett díjai a becslések szerint a korábbi díjakhoz képest átlagosan 19 százalékos csökkenést jelentenek.

Így például a helyi híváskezdeményezési díj csúcsidőben percenként a korábbi nettó 3,70 forintról 2,42 forintra csökkenne, míg csúcsidőn kívül 1,42 forintról 1,27 forintra. A regionális híváskezdeményezési díj csúcsidőben 4,87 forint helyett 3,48 forint lenne, míg csúcsidőn kívül 1,87 forintról 1,82 forintra mérséklődne. Az országos híváskezdeményezési díj csúcsidőben 4,87 forint, csúcsidőn kívül pedig 2,56 forint lenne, a korábbi 5,69 forint, illetve 2,18 forint helyett. Ehhez hasonlóan csökkennének a hívásvégződtetési díjak is. A NHHT szerdán közzétett határozat-tervezetei szerint jelentősen, egyes esetekben akár 60 százalékkal is csökkenhetnek a távközlési nagykereskedelmi díjak, s ezáltal a fogyasztók által fizetendő összegek.

Az új elektronikus hírközlési törvényben (eht) előírt egyeztetési folyamat szerint az 5 jelentős piaci erővel rendelkező vezetékes szolgáltató, a Matáv, az Emitel, az Invitel, a Hungarotel és a Monortel január 15-én nyújtotta be referencia összekapcsolási ajánlatát. Az ajánlatok a szolgáltatók közötti elszámolásban alkalmazott beszédcélú, internet- és kiegészítő szolgáltatások, például a helymegosztás, a közvetítő-választás és a műszaki vizsgálatok díjait tartalmazzák. A szabályozás szerint 2004-től az internet-hozzáférés díját is költségalapon, perc- és átalánydíjas formában kell a vezetékes szolgáltatóknak meghatározniuk a közvetítő-, illetve internetszolgáltatók számára.

Az ajánlatokat elemezve a tanács megállapította, hogy a modellek kidolgozottsága és a jogszabályoknak való megfelelése jelentős különbségeket mutat. Az NHHT szerint az elvárásoknak leginkább a Matáv és az Emitel modellje felelt meg a legnagyobb mértékben, ám még e két szolgáltató által kialakított költségmodell is olyan eltérést mutat az előírásokhoz képest, amelyek nem teszik lehetővé, hogy a tanács ennek alapján határozza meg az összekapcsolási szolgáltatások díját.

Az NHH illetékese ezzel kapcsolatban az MTI-nek szerdán elmondta: mivel a tanács határozati javaslata szerint a szolgáltatók által benyújtott költségmodellek változatlan formában nem fogadhatóak el, a Matáv esetében szükséges lesz az európai uniós piaci átlag alkalmazása, míg a másik négy helyi koncessziós távközlési társaság (LTO) esetében a grémium a tarifákat egymás között akarja egyeztetni, figyelembe véve a társaságok helyzetét.

A határozat-tervezetek nyilvánosságra kerülését követően az érintettek május 11-ig tehetnek észrevételt. Ezt követően a tanácsnak 10 nap áll a rendelkezésére, hogy az észrevételeket feldolgozza, és ezek figyelembe vételével a határozat-tervezeteket véglegesítse.