Digitális tévéadások vétele mobiltelefonnal

Hűvös Imre, 2004. április 24. 11:08
Új európai DVB-T szabványjavaslat mutatkozik be a NAB (National Association of Broadcasters) Las Vegas-i kiállításán. A DVB-H ra keresztelt szabvány érdekessége, hogy lehetővé teszi a földfelszíni digitális tévéadások vételét mobiltelefonnal.
A DVB-H elsőrendű újdonsága, hogy csökkenti a kis készülékek teljesítményfelvételét. Az egyik trükkje az, hogy a vevőáramkörök adóoldalról kikapcsolhatók egy időosztás-alapú kóddal. Az Európára tervezett DVB-H nagyjából megfelel a Japánban már üzemelő ISDB-T szabványon belüli "1-segment" rendszernek.

A szabvány előmozdításáért már 2002 óta sokat tett a Nokia, hogy mostanra beérjen. Jelenleg a Samsung Electronics koreai cég és több japán tunergyártó készít hozzá vevőhangoló egységet. A NAB 2004-en a kísérleti adást a ProTelevision PT5780 DVB-modulátorával sugározzák. A teljes átviteli lánc kivitelezése több cég nevéhez fűződik.

A hír márcsak azért is érdekes, mert Európában még a "normál" földfelszíni digitális tévéadások is csak itt-ott működnek széleskörűen. Jelenleg kereskedelmi szinten éppen csak hogy kezd rentábilisan talpra állni az angol hálózat, és működnek kisebb-nagyobb területre kiterjedő kereskedelmi adások Svédországban, Spanyolországban, Finnországban, Németországban (Berlin környéke), Hollandiában és Svájcban (Engadine, Ticino). Nálunk Budapest körzetében kísérletezik az Antenna Hungária.